Fájdalomra reagáló elektronikus műbőr
Az RMIT Egyetem kutatói a többé-kevésbé kellemetlen, külső fizikai hatások érzékelését hűen reprodukáló mesterséges bőrt alkottak.

A csapat találmányának prototípusa elektronikus módon tudja lemásolni a bőr fájdalomérzékelése során zajló folyamatokat.

Az új fejlesztés a kutatók által már korábban szabadalmaztatott három technológiát ötvöz:

-             Nyújtható elektronika: oxid anyagok és biokompatibilis szilikon kombinációja átlátszó, törhetetlen és matrica vékonyságú, viselhető elektronikus eszközök létrehozásához,

-             Hőérzékeny bevonatok: a hő hatására átalakuló, az emberi hajszálnál 1000-szer vékonyabb, önmódosító bevonatok,

-             Az emlékezőtehetség mesterséges másolata: a hosszú távú memória mechanizmusait produkáló, elektronikus memóriasejtek a korábban megszerzett információk felidézéséhez és megőrzéséhez.

Madhu Bhaskaran vezető kutató szerint a fájdalomérzékelő prototípus jelentős előrelépést jelent a következő generációs orvosbiológiai és intelligens robotikai technológiák kifejlesztésében. A szakember azt állítja, hogy bár a találmány való életben történő alkalmazásához további fejlesztésekre még szükség lesz, a biokompatibiltás és a bőréhez hasonló rugalmasság elérését nehezítő kihívásokat már leküzdötték.