Fájdalomcsillapítás agyi implantátummal
Amerikai kutatók kifejlesztettek egy agyi implantátumot, amely még az előtt elnyomja a fájdalmat, mielőtt az érdemben kiteljesedhetne.

A fájdalom jeleit felismerő és azokat rögtön fel is számoló implantátumot fejlesztettek ki a New York-i Egyetem tudósai.

A találmány a zárthurkú agy-gép interfészek (closed-loop brain-machine interface) halmazát gazdagítja. Az ilyen típusú eszközöket korábbi tesztek folyamán például epilepsziás rohamok detektálására és kezelésére használták – ez az első alkalom, hogy a bennük rejlő potenciált immár a fájdalomcsillapítás területén is felmérik.

A tanulmányban bemutatott kísérleti eszköz két agyi régióval kapcsolódik össze.

A mechanizmus úgy működik, hogy miután a fájdalomjeleket egy, az agy elülső cinguláris kérgébe ültetett elektródatömb észleli és dekódolja, egy optogenetikai rendszer a prefrontális kéreg prelimbikus régiójában lévő piramissejteket fájdalomcsillapításra stimulálja.

Mindezzel tulajdonképpen a fájdalmat immár csírájában elfojtó, valós idejű neurofeedback-ciklust hoz létre az implantátum.

Forrás: 123rf

Jing Wang, az új tanulmány vezető szerzője szerint a rendszer automatizált jellege csökkenti a túlhasználat kockázatát, mivel a fájdalom enyhítésének procedúrája a páciensek szándékától függetlenül kezdődik el.

A rágcsálókon végzett tesztek alatt az implantátum a kínzó érzés megjelenését 80 százalékban tudta érzékelni. A mechanikus vagy termikus eredetű, illetve a gyulladásos és neuropátiás fájdalmak esetében egyaránt impozáns teljesítményt tudott felmutatni a fejlesztés.