Ez már a bőrünkre megy!
A bőrre felvihető, telekommunikatív diagnosztikai „matricák” és tetoválások még korántsem érték el fejlődésük zenitjét, ám elterjedésük éveken belül hatalmas lökést adhat az orvostudománynak.

Bár az úgynevezett hordható (tehát nem csupán hordozható) komputerek még mindig viszonylag új vívmánynak számítanak, mostanra már a lassan szinte minden életfunkciót nyomon követő, viselhető digitális eszközök piaca gyakorlatilag dübörög. A biológiai paramétereinket folyamatosan szemmel tartó karórák, csuklópántok, nyakláncok stb. ugyanakkor meglehetősen pontatlanok, és egyeseknek talán esztétikai szempontból is kissé „tolakodóak” lehetnek. A kiegészítők ezen hátulütőinek inthetnek búcsút a hordható számítógépek ügyeletes, ám még igencsak gyerekcipőben járó úttörői: a biotech tapaszok és tetoválások.

Drót nélküli öntapadós szívmonitor

Az Egyesült Államokban már 2014 szeptembere óta kapható a Medtronic SEEQ MCT (Mobile Cardiac Telemetry) System nevű orvosi segédeszköze. Tulajdonképpen egy tapaszról beszélünk, amely a mellkas bal felső részére helyezve a szív működését akár 30 napon keresztül is képes szemmel tartani. A szívritmuszavarok okának felderítésére kifejlesztett kellék igen hasznos lehet például, ha a betegek gyakran tapasztalnak aritmiára utaló tüneteket (ájulás, feledékenység, szédülés, erős szívdobogás, légszomj), ám a 24 órás Holter-vizsgálat véletlenül éppen elkerüli a szimptómák jelentkezését. A felsőtesten szétterpeszkedő, nyakba akasztott kis készüléket, vezetékeket, a mellkasra rögzített elektródákat igénylő Holter-egységgel szemben az MCT előnye továbbá, hogy diszkréten elhelyezhető a ruha alatt, és a pácienseket nem akadályozza mindennapos teendőik elvégzésében.

A Meditronic öntapadós diagnosztikai rendszere a bőrre felhelyezve azonnal aktiválódik. A 15 mm vastag szenzor távolról figyeli a szív minden egyes rezdülését, majd pedig a fontos adatokat elküldi a cég megfigyelőközpontjába (Medtronic Monitoring Center). A központban szakképzett orvosok kiértékelik a beáramló információkat. Az adattovábbítás egy, az MCT Systemhez mellékelt transzmitter közvetítésével, Bluetooth- és mobilinternetes kapcsolaton keresztül történik. Az adóvevőt a tapasz kilencméteres körzetén belül kell tartani.

Flexibilitás mindenekfelett

A digitális egészségügyi megoldásokat fejlesztő, massachussetsi MC10 vállalat januárban a Consumer Electronics Show-n (CES) mutatta be BioStamp Research Connect Systemre keresztelt fejlesztését, amely tulajdonképpen egy tapaszból és kísérőszoftveréből áll. A találmány az orvosoknak lehetővé teszi vizsgálataik testreszabását, legyen szó a lépések gyorsaságáról vagy a szív, illetve a mozgató idegsejtek elektromos aktivitásáról. A páciensek testtartásának és mozgástartományának mérésével például a rendszer nyomon követheti a teljes csípő- vagy térdízületi endoprotézis-beültetéshez hasonló ortopédiai beavatkozások után a betegek rehabilitációját. A BioStamp fő előnye egy másfajta flexibilitásban rejlik. A legtöbb mai hordható technológiát ugyanis lapos nyomtatott áramköri kártyákra tervezik, és ezért nem olyan rugalmasak.

Az MC10 termékének tesztelésére tavaly együttműködésre lépett az UCB nevű belga gyógyszergyárral. A BioStamp szenzor egyebek mellett az epilepszia, a Parkinson-kór és az úgynevezett nyugtalan láb szindróma kezelésére kifejlesztett UCB-termékek fiziológiai hatásának felmérésére is alkalmas. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) és a biztosítók is megkövetelik a hasonló adatok létrehozását és ezek rendelkezésre bocsátását.

A hat szabadságfokú tehetetlenségi érzékeléssel, háromtengelyes gyorsulásmérővel és ugyancsak háromtengelyes giroszkóppal felvértezett rendszer biometrikus képességei tekintélyesek. Az integrált elektródák által generált, minőségi jeleket felületi elektromiográfiához (sEMG), illetve elektrokardiográfiához (EKG) is fel lehet használni. Az adatok vezeték nélküli hálózaton továbbíthatók a tapaszhoz kifejlesztett mobilapplikációra, ahonnan már könnyedén át lehet küldeni a jelentést a szakavatott orvosoknak. A BioStamp Research Connect System 2016 elején válik elérhetővé.

Felkent diagnoszta

Szoftvertervező és -fejlesztő cégként az austini (USA, Texas állam) Chaotic Moon talán még egy lépéssel továbbmerészkedik, amikor a betegek bőrére egyenesen „felmázolja” diagnosztikai eszközét. Az egyelőre még prototípus formájában létező Tech Tat felületén áramvezető festék juttatja el egy ATtiny85 mikrokontrollerhez a szenzorok (például hőmérséklet-érzékelő) felől beérkező adatokat. Akár még egy környezeti fényérzékelő is beiktatható a rendszerbe, amellyel sötétedéskor apró LED-lámpákat aktiválhatunk epidermiszünkön.

A csúcstechnológiás tetoválás viselőinek egészségügyi állapotát és egyéb biometrikus adatait is képes nyomon követni. A betegeket már-már kiborgokká alakító fejlesztés testhőmérsékletet és vérnyomást mér, valamint a verejtékezés, a pulzus és a hidratációs szint ellenőrzésével a szervezet pillanatnyi fizikai terheltségének megítélésére is alkalmas. A hadászati alkalmazások között felmerülhet a környezeti fenyegetések (mérgek a levegőben, kórokozók a katonák szervezetében) detektálása, illetve a fizikai stressz vagy sérülések felismerése. A bőrre felvitt, áramvezető festéken alapuló, különösen hajlékony kialakítás miatt a Tech Tat elméletileg az eddig felsorolt megoldásoknál is pontosabb adatszolgáltatásra lehet képes. A rendszerbe iktatott mikrokontroller a többi megoldáshoz hasonlóan Bluetooth-kapcsolaton keresztül egy mobilapplikációhoz juttatja el az egészségügyi információkat. A Tech Tat piaci debütálásának dátuma egyelőre ismeretlen.

Valószínűleg cikkünkből is kiderül, hogy a bőrre felvihető, telekommunikatív diagnosztikai „matricák” és tetoválások még korántsem érték el fejlődésük zenitjét, ám elterjedésük éveken belül hatalmas lökést adhat az orvostudománynak. Felbecsülhetetlen értékű lehetőség, hogy dedikált szakemberek a beteg tartózkodási helyétől függetlenül másodpercre pontosan tájékozódhatnak a vizsgált személyek pillanatnyi egészségügyi állapotáról. Az ilyen módon megmenthető életek számát talán még megsaccolni is nagy merészség lenne.