Zamaróczy Ádám 2015. február 27. 13:35
Ez lehet a Google legmenőbb cége
A keresőóriás 2013-ban vásárolta fel a Boston Dynamics nevű vállalatot, amelynek hihetetlen robotjai hamarosan óriási hasznára lehetnek az emberiségnek.

Bár a Google két évvel ezelőtt robotikával foglalkozó cégek valóságos garmadáját vásárolta fel, mindezidáig egész kevés információ látott napvilágot az akvirált társaságokról. Ezek közül is az egyik legelképesztőbb technológiával felvértezett céget Boston Dynamics-nek hívják, és innen-onnan véletlenül mégis egész sok információt lehet összecsipegetni róla.

A Boston Dynamics-et az MIT egykori kutatója, Marc Raibert alapította még 1992-ben. A cég kezdetben a bűnüldöző szervek képzéséhez használt, szimulációs szoftvereket fejlesztett, ám idővel a társaság robotok gyártásával gazdagította portfólióját.

A vállalat csakhamar létre is hozta az állati és az emberi anatómia által ihletett, bámulatos robothadseregét. A mesterséges csapat része egy 3 láb (kb. 0,9 méter) hosszú kutyaszerű lény, egy 29 mérföld (kb. 46 kilométer) per órával futó, vadmacskajellegű gépezet és egy 6 láb (kb. 1,8 méter) magas humanoid masina. A robotok páratlan egyensúlyérzékkel és teherbírással rendelkeznek, ami miatt hamarosan a katasztrófa sújtotta területeken is óriási segítséget nyújthatnak a mentőakciókban. Bizonyíték:

A Boston Dynamics egyébként az amerikai hadsereg legkülönbözőbb egységeivel áll partnerségi kapcsolatban. A cég BigDog nevű „kutyusának” kifejlesztését például részben a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) finanszírozta, és az eszköz elképesztő teherbírása révén a csatatéren például „málhás szamárként” hihetetlenül hasznosnak bizonyulhat. A BigDog téglahajító-képessége ugyanakkor már egy kis aggodalomra is okot adhat. Az ENSZ-nél éppen ezért már azt latolgatják, hogy nem kellene –e lassan megkezdeni a felfegyverzett robotok törvényi szabályozását, mielőtt ezek kezdenek megregulázni bennünket. Nem jogi eszközökkel.