Ez a vonósugár hanghologramot használ a tárgyak mozgatásához
A kicsiny tárgyak leheletfinom manipulációja számos szakterületen komoly segítséget nyújthat a szakembereknek.

A Star Trek napról napra inkább valóságnak tűnik, mintsem tudományos-fantasztikus képzelgésnek.

A kutatók már dolgoznak a holografikus orvosok, a transzportersugarak és a trikorderek megvalósításán – az intelligens tolóajtók pedig már kézzel fogható realitássá váltak.

De mi a helyzet a való életben a sorozatban oly annyira alulértékelt, alázatos vonósugárral? A tudomány egy ideje kísérletezik a parányi objektumok rövidtávú mozgatására képes fényalapú modellekkel, ám az új verzió már hangokat használ az apró tárgyak „mobilizálásához”.

Egy, a Nature Communications-ben nemrég megjelent tanulmány szerint a kutatók kidolgoztak egy olyan módszert, amellyel ún. akusztikus hologramokkal voltak képesek a pöttöm objektumok manipulálására.
Gfycat GIF
A tudósok egy kicsiny hangszórókból álló hálózatot használtak egy, a levegőben „úszó”, picuri labda lebegtetéshez, forgatásához, illetve egyéb irányú mozgatásához. Tették pedig mindezt úgy, hogy a hangszórókat nagy intenzitású hangok kibocsátására programozták be, amelyek egyfajta erőteret hoztak létre a golyó körül.

A fenti GIF-en a csapat egyik vonósugármodelljét tekinthetjük meg, amellyel a hangszórók úgy mozgatják a piciny labdát, mintha ez valakinek a keze ügyében lenne.

Bár a korábbi kutatások során már sikerült akusztikus vonósugarat előállítani, ám ez csak víz alatt működött. A jelenlegi típushoz csupán levegőre van szükség. A kutatók szerint a felvázolt, delikát műveletek valamikor majd akár hangalapú szerelőszalagok létrehozásához, illetve a szervezeten belül, a gyógyszerek leheletfinom manipulációjához is hozzájárulhatnak.