hirdetés
hirdetés

Történelem

Ez a kísértethajó nem legenda

A Batavia 1628. október 29-én a Kelet-Indiai Társaság flottájának egyik tagjaként hajózott ki Amszterdamból a mai Dzsakarta felé fedélzetén 316 emberrel, köztük gyerekekkel és nőkkel. Nem sejtették, hogy az utasok egyike a vesztükre tör.

hirdetés

A különböző nemzetiségű és társadalmi rangú utasok között még katonák is voltak. Közülük két férfit, bizonyos Jacobsz hajóskapitányt és Cornelisz csődbement patikust részegeskedésük és sorozatos botrányaik miatt a kapitány súlyosan megbüntetett. A két férfi lázadásra és a hajó átvételére készült, titokban rávették híveiket, hogy futtassák zátonyra a Bataviát Ausztrália nyugati partjainál.

A sérült hajóról - a szándékosságról mit sem sejtő - kapitány majdnem mindenkit a Beacon-szigetre menekített, majd Cornelisz felügyeletére bízva a társaságot továbbhajózott Dzsakarta felé, hogy segítséget hozzon. Cornelisz a szigeten felállított egy uralkodó tanácsot, de egymaga parancsolt. Bandájával át akarta venni a megérkező mentőhajó parancsnokságát, hogy elhajózva új életet kezdhessen. És a pokol elszabadult. Cornelisz szisztematikusan meggyilkoltatott mindenkit, aki szóvá tette basáskodását (maga igyekezett nem bepiszkítani a kezét gyilkossággal).

A halottak
A halottak

Az áldozatokat megfojtották, leszúrták vagy lelőtték. Mire a mentőhajó megérkezett már csak 125-en voltak életben. 1960-tól kezdve régészek a szigeten több sírt is feltártak, az egyikben hat embert temettek el. Átfogó tudományos vizsgálatot azonban soha nem végeztek. Most Daniel Franklin, a Western Australia Egyetem kutatója a közös sírban talált hat személy csontvizsgálatáról közölt tanulmányt az International Journal of Osteoarchaeologyban a Past Horizons beszámolója szerint.

A Batavia másolata
A Batavia másolata

Kiderült, hogy a hat személy közül egy 30-40 éves hajótörött, akinek a nemét nem sikerült megállapítani, arcát és végtagjait összetörték. Egy másik, hasonló korú férfi csontjai annyira szétszóródtak, hogy halála okát nem tudták megállapítani. A harmadik áldozat egy 20-35 éves fiatalember volt, akinek a csontjain – nyilván a hajón való rossz táplálkozás miatt – már a skorbut jelei mutatkoztak. Egy tizenéves fiút kínoztak halálra a legkegyetlenebb módon, a jelek szerint számos csontja eltörött halála előtt, az ötödik áldozat egy 5-6 éves gyerek, a hatodik egy 8-9 hónapos kisbaba volt, őt csak fogazata alapján tudták azonosítani.

A történeti források szerint az áldozatok többségét megfojtották (ez nem hagy nyomot a csontokon), vagy a torkukat elvágták (ez sem feltétlenül hagy nyomot). Franklin azt tudta megállapítani, hogy a halottakon talált sérülések közvetlenül a halál beállta előtt keletkeztek, kutatásai alátámasztották a történeti forrásokat a szörnyű gyilkosságokról.

Karosszékben
Amikor a mentőhajó megérkezett, Cornelisz embereivel a hajóval jött katonákra támadt, de lefegyverezték őket. Corneliszt szörnyű tettei miatt a szigeten felakasztották, de előbb a kezeit levágták. Jacobsz a Batavia börtönében halt meg nem sokkal később. A hajón utazott több mint 300 emberből mindössze 68 érkezett meg végül Dzsakarta kikötőjébe.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[120310] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés