Ez a kesztyű megsokszorozza viselője erejét
Az üzemekben például a RoboGlove óriási terhet vehet le a dolgozók válláról.

Pár éve a GM és a NASA összefogott, hogy egy igencsak erős kesztyűt hozzanak létre.

Amikor megszületett, a stramm ruhadarab felkerült a Nemzetközi Űrállomásra, ahol az asztronauták tetterejének megsokszorozásával jóval kevésbé fárasztóvá tette a mechanikai javítások kivitelezését.

A kesztyű most visszatér a Földre.

A GM szerint egy svéd orvostechnológiai cég, a Bioservo Technologies AB megvásárolta a technológiát. Egyelőre nem tudni, mire fogják felhasználni, ám a lehetőségek tárháza széles. A fő célkitűzés, hogy a gyári munkálatok során folyamatosan enyhítsen a szerszámok kézben tartásából fakadó terhelésen.

A GM egyébként néhány saját üzemében is tesztelni kívánja a dolgozók fáradozását megkönnyítő kelléket.

A szíjjal rögzített akkumulátorral működő RoboGlove szenzorokon keresztül észleli, ha viselője egy szerszámot vagy egyéb tárgyat éppen felmarkol. A kesztyű ezután az emberi kéz valódi izmainak és ínainak munkájához hasonlóan szintetikus ínakat hoz működésbe, amellyekkel a dolgozók számára csökkenti a szerszámok megfogásához és használatához szükséges erőt.

 A GM sajtóközleménye szerint:

„Tervezéskor a [Robonaut 21] egyik követelménye az volt, hogy az emberek számára kialakított szerszámokat használni tudja. A fejlesztők időközben példa nélküli kézügyességet voltak képesek kifejleszteni. A technológia a RoboGlove esetében is felhasználásra került.”


1 A NASA élelmes humanoid robotja