hirdetés
hirdetés

S-MAD

Ez a drón most már a falra mászik tőlünk!

Pedig merev szárnyú, és így fokozottan nehéz megkapaszkodnia a vertikális felületeken.

hirdetés

Kanadai tudósok az anyatermészethez fordultak, amikor is olyan drónt kívántak létrehozni, amely „landoláskor” a falakra is könnyedén fel tudja helyezni magát. A Multimodal Autonomous Drone (S-MAD) úgy néz ki, mint egy kis repülőgép, és úgy repül, mint egy vitorlázó repülőgép, de a függőleges sík felületek megközelítésekor akár a problémamentes vertikális elhelyezkedéshez optimális üzemmódú szerkezetté is át tud alakulni. Mint egy kecses madár vagy egy idegesítő rovar – megközelítés kérdése.

Forrás: University of Sherbrooke

A kanadai Sherbrooke-i Egyetem kutatói által kifejlesztett S-MAD mikrotüskéket használ, hogy a durva felületekhez hozzátapadhasson. Ezeket a parányi „töviseket” gyakran négyrotoros drónokon is fel lehet fedezni, ahol azonban a talajfogás általában kevesebb nehézségbe ütközik.

Falak esetében a merev szárnyú leszállás komoly kihívást jelent, mivel érintkezésig a készüléknek rettenetesen le kell lassulnia, hogy ne pattanjon vissza a megragadni kívánt felületről.

Márpedig ha egy repülő a végletekig lelassít, az „átesés” (a felhajtóerő a szárnyaknál megszűnik) állapotába kerül, és lezuhan.

A kutatók megfigyelték a madarak fel-, illetve leszállási manővereit, és hasonló mechanizmusokat telepítettek az eszközre. Így az UAV már 100 százalékos biztonsággal rá tud ereszkedni a vertikális helyekre.

Az S-MAD rendeltetése egyelőre a koncepció életképességének bizonyítása, de a csapat most már további funkciók, például a még zökkenőmentesebb fali érintkezést, valamint a tolóerő-támogatott áthelyezést elősegítő szenzorok kifejlesztésén dolgozik. A remények szerint némi finomítások után a szerkezet adatot gyűjthetne akár az épületek ellenőrzéséhez vagy a földrengések után egy adott terület átvizsgálásához hasonló, logisztikai kihívásokat jelentő helyzetekben is.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés