hirdetés
hirdetés

Robotika

Evolúciós robotika - utódokat épít a robotanya

A természetes szelekció mintájára versenyeztetik önállóan létrehozott utódaikat a Cambridge-i Egyetem kutatóinak legújabb robotjai.

hirdetés

Anya és gyermeke (YouTube/University of Cambridge)

A robotokat gyártják, nem pedig anya szülte őket. Vagyishogy… A Cambridge-i Egyetem tudósai létrehoztak egy olyan „anyarobotot”, amely a kisebb robotok megépítése mellett képes kiválasztani közülük a legéletképesebbet. A szívtelen szülő ezután a többi kisebb masinát kiselejtezi.

Vajon ezzel az evolúciós robotika korszakába léptünk?

A labor munkájának végkövetkeztetései egyébiránt a PLOS One nevű folyóiratban látták meg a napvilágot. A tanulmány során a kutatók egy robotnak azt a feladatot adták, hogy készítsen olyan masinát, amely néhány kocka és egy motor segítségével már magától is mozgásba lendül. A videóban a leírt folyamat egy részét meg is tekinthetjük:


A robotanya 10 utódot alkotott, majd pedig felmérte, hogy az egyedek adott idő alatt milyen messzire jutottak el. A leggyorsabbakat ezután megtartotta, a többit pedig kiselejtezte, és újratervezte őket. A kísérlet végén a „fészekalja” leggyorsabb robotjai az első nemzedék legszaporább gép(ecské)inél már kétszer olyan sebesen mozogtak.

„A természetes szelekció alapvetően reprodukció, értékelés, reprodukció, értékelés, és így tovább" – mondta egy sajtóközleményben Fumiya Lida, a projekt vezető kutatója. „Lényegében a robot is ezt csinálja – mi pedig nyomon követhetjük a fajták fejlődését és a diverzifikációjukat."

Más kutatócsoportok egyébként ugyancsak fejükbe vették, hogy a „semmiből” testrészeket barkácsoló gépek megalkotásába kezdenek. Így már igazán nem nehéz elképzelni, hogy egyszer majd tényleg „csak a legrátermettebb maradhat talpon” elven működő, emberi reflexekkel megáldott, és öngyógyításra, illetve italszervírozásra egyaránt képes robotok fogják elárasztani a környezetünket. 

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[173110] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés