Európa saját újrafelhasználható rakétát épít
A Callisto program egyik fő célja kideríteni, hogy a technológia tényleg olyan költséghatékony-e, mint ahogy azt mondják.

Úgy tűnik, az űrutazás jövője az újrahasznosíthatóságban rejlik.

Azóta, hogy rakétái első fokozatának többszöri bevetésével a SpaceX drámai módon csökkentette a kilövések költségeit, más vállalatok is elkezdték megvizsgálni a „több életű” masinák gyártásában rejlő lehetőségeket. Mind Oroszország, mind pedig Kína bejelentette már, hogy a 2020-as években újrahasznosítható rakéták előállítására fogja adni a fejét, illetve, mint kiderült, Franciaországból és Németországból sem hiányzik a szándék. A két állam éppenséggel egy ideje már össze is fogott, hogy az egyébként is közösen alkotott Ariane 6 rakétájukhoz ilyen jellegű motort készítsen.

Bár az Ariane 6-ot jelenleg nem több életűnek tervezték, a jövőbeli változatok valószínűleg az ESA új Prometheus hajtóművét használják majd.

A közelmúltban a két ország egy másik, Callisto nevű újrahasznosíthatórakéta-program elindításához is partnerségbe lépett. Míg a Prometheust a jövőbeli Ariane rakéták "lelke" lesz, a Callisto egy teljesen különálló rakéta, amely párhuzamosan fog működni vele.

A kifejlesztése egy kisebb volumenű program, az Ariane költségvetésének csupán mintegy 1-2 százalékát őrli fel, és magát a járművet is „csupán” körülbelül 44 láb (13 méter) magasra tervezték. Célja az újrafelhasználható technikák tesztelése és mind annak kiderítése, hogy tényleg olyan költséghatékonyak-e, mint amilyennek tűnnek.

A Callistót először 2020-ban, az Ariane 6 tervezett befejezésének idején vethetik alá a kísérletezgetéseknek.

Ha a Callisto-program a SpaceX Falcon 9-es projekthez hasonlóan eredményes lesz, az Ariane 6 – vagy esetleg az Ariane 7 – jövőbeli változatai részben vagy akár teljesen több küldetésben is bevethetőek lesznek.