Európa és az USA 2018-ban kilövik közös űrrakétájukat
Az építmény tetején az Orion űrkapszula vágtázik majd a nagy semmi irányába.

A NASA már meglehetősen régóta dolgozik az Orion űrkapszula 2018-ra tervezett szűzrepülésének előkészítésén, amelynek keretében az űrjármű a Space Launch System (SLS) hordozórakéta tetején indulna el a kozmosz felé. Minthogy az Orion és az SLS is új technológiák képviselői, az űrügynökség mindkettejüket egy sor szigorú tesztnek veti alá, melyeknek listája és részletes bemutatása egy Tumblr bejegyzésben is elérhető.

A hivatal a kapszula minden egyes elemét megvizsgálja. Időközben a strapabírásának felméréséhez már fülsüketítő hanghatásoknak, földrengésszerű rezgéseknek és hurrikánszerű szeleknek is kitette az űrhajót. Tesztbábuk segítségével a vízbe csapódás hatását is megvizsgálták már a kozmikus alkalmatosságon, amikor is kb. 5 méter magasról egy (vízzel teli) medencébe pottyantották azt. A NASA szándékai szerint a „vízpróba” itt nem ér véget, mivel ami a szelet és a hullámokat illeti, a járműnek még számos feltételek között bizonyítania kell a rátermettségét. A szervezet természetesen az SLS-t sem hanyagolta, és rendszeresen megtúráztatta a hajtóműveit.

Mind ezek ellenére a kapszula még távol áll a repüléstől.

A NASA még mindig a rakéta egyik fő, a kriogén folyékony hidrogént és folyékony oxigént tároló elemének összeállításán fáradozik. Amikor elkészül, ez lesz a valaha épített legerősebb rakéta. Ami azt illeti, az ügynökség még mindig toporogva várja az egyik alkatrészt, melynek hiányában akár arrébb is tolódhat a küldetés. Az Európai Űrügynökség az előirányzott januári időpontra már nem lesz képes kiszállítani a kapszula elsődleges hajtómű komponensét, inkább áprilisban vagy később nyílik majd erre lehetősége. A NASA szerint ez a kis gubanc nem fogja befolyásolni a projekt ütemezését, és a duó 2018 őszén így is, úgy is fellövi majd a rakétát.