hirdetés
hirdetés

Anyagtudomány

Energiahatékony vasötvözetet fejlesztettek ki

Kisebb, hatékonyabb és így összeségében környezetbarátabb elektronikai eszközöket lehet létrehozni az anyagból.

hirdetés

Napjainkban nagy szükség mutatkozik olyan új anyagok iránt, amelyek segítenek csökkenteni lehet a villamosenergia-átadással és -átalakítással kapcsolatos veszteségeket. Ezeknek az új anyagoknak a jelemtősége, hogy az energiamegtakarítás elősegítésével hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, illetve, hogy a felhasználásukkal kisebb, továbbá hatékonyabb elektronikus eszközöket lehet létrehozni.

Most egy angol-kínai-japán kutatócsoport sikeresen kifejlesztett egy ilyen anyagot. Egy energiatakarékos vasalapú ötvözetről beszélünk. Pontosabban egy amorf lágymágneses ötvözetről, amely olcsó ötvözetrendszerekből származik – ilyen például a Fe-Si-B-Nb-Cu (vas-szilícium-bór-niobium-réz) is. Amellett, hogy az anyag kiváló mechanikai és mágneses tulajdonságokkal rendelkezik, még a gyártási költsége is alacsony.

Forrás: NUST MISIS

Az optimális kombináció megtalálásához a tudóscsapat számos Fe82-85B13-16Si1Cu1 ötvözetet elemzett. A megvizsgált összes anyagot egy ömledékes szálképzés (melt spinning) nevű ipari technológiával állították elő. Kinyomozták, hogy a kémiai összetétel és a hőkezelési módszer miként is befolyásolja a mágneses és a mechanikai tulajdonságokat, és így választották ki a legjobb összeállítást. A siker ellenére a szakértők lelkesedése továbbra sem lankad, és fáradságot nem kímélve rendületlenül folytatni fogják a kiváló áramvezető képességű amorf lágymágneses ötvözetek utáni kutakodást.

Az újonnan létrehozott „elegyet” bemutató tanulmány a Journal of Alloys and Compounds című folyóirat hasábjain jelent meg.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés