„Embertelen” munka folyik – Advanced Manufacturing Show
Június elején egy birminghami kiállításon a brit ipar gyártástechnológiai szektorának főbb szereplői a legkülönbözőbb berendezésekkel igyekeztek meghódítani a show-ra kilátogató potenciális megrendelőket.

Június 2. és 4. között a NEC (National Exhibition Centre) egyik hangárméretű terme színültig telt a legfejlettebb gyártástechnológiákat közvetlen (a gyártási folyamatban résztvevő gépek), illetve közvetett (végtermékek és alkatrészek) módon bemutató cégek standjaival. Az expo gerincét három egyidejűleg tartott esemény, az Advanced Manufacturing Show, a Subcon1, valamint a The Engineer Design and Manufacturing Show2 alkotta. A szervezők szándéka az volt, hogy a főként hazai kiállítók mellett más országok résztvevői számára is vonzóvá tegyék a rendezvényt, ezáltal elősegítve a nemzetközi üzleti kapcsolatok fejlesztését. Ezzel a szándékkal összhangban a UK Trade & Investment (lásd keretes írásunkat) kelet-közép-európai csapata 16 fős üzleti delegációval érkezett a rendezvényre. A delegáció tagjai a kiállítás ideje alatt megbeszéléseket folytattak brit kiállítókkal jövőbeni együttműködési lehetőségekről.

Advanced Manufacturing Show

Az idei évben másodszorra megrendezett Advanced Manufacturing Show (AMS) első kiadásával mindössze két évvel ezelőtt találkozhatott a közönség, és a biennális ütemet a jövőben is tartani kívánják a szervezők. Ezen a kiállításon a termelésben közvetlenül részt vevő gépek gyártói vonultatják fel a portékáikat. A tárlat célja tehát az előállítást végző legmodernebb eszközök (megmunkálóközpontok, eszterga- és marógépek stb.) megismertetése a látogatókkal.

A nagy múltú Subcon szakkiállítást kiegészítő AMS elsődleges rendeltetése, hogy bemutassa a szakmai közönség számára mindazokat a termelésben érdemi részt vállaló berendezéseket, amelyekkel a cégek elméletileg könnyedén megelőzhetik az aktuális konkurenciát. (A hasonló események mellett az Egyesült Királyság kormánya is kiemelt célként kezeli az ország vállalatainak boldogulását, erről bővebben szintén keretes írásunkban olvasható.)

Az AMS-en a szerszámgépeket, a szerszámgépalkatrészeket, a forgácsolószerszámokat és a lézeres készülékeket felvonultató szekciók mellett a munkafolyamatokat koordináló szoftverek, illetve a mérőeszközök blokkja is helyet kapott. De merre tapogatóznak manapság a gépipar éllovasai?

Az AMS legnagyobb területen húzódó bokszaiban egy méréstechnikával (Hexagon Metrology) és két szerszámgépgyártással (XYZ Machine Tools, Hurco Europe Ltd) foglalkozó vállalat mutatta be iparcikkeit. A Hexagon egyik legnagyobb büszkesége a Leica Absolute Tracker AT960 nevű, hat szabadságfokkal rendelkező lézeres mérőgép, amelynek főleg nagy sebességére és könnyű hordozhatóságára kívánta felhívni potenciális vevőinek figyelmét a vállalat. A hordozhatóságnak persze vannak fokozatai.

„Kéz a kézben” a Faro és a Creaform 3D-s szkennerei lenyűgöző és látványos technológiát képviseltek a kiállításon. Az eljárás lényege, hogy a szabadon (vagy a FaroArm esetében egy rendkívül flexibilis karhoz csatlakoztatva) mozgatható készülékekkel könnyedén elvégezhetjük a fizikai tárgyak térbeli feltérképezését, és mindeközben egy, az apparátushoz kifejlesztett programmal monitoron követhetjük nyomon, amint az objektum pontos digitális mása kirajzolódik.

A többek között megmunkálóközpontokat, valamint esztergákat előállító XYZ Machine Toolsnak ugyancsak elkelt a hatalmas terület; a cég esetenként tagbaszakadt, valóságos műhelyeket idéző szerszámgépeinél a kialakítás minőségét, illetve ezeknek a ProtoTrak, a Siemens és a Fanuc nevével fémjelzett és világelsőnek titulált vezérlőrendszereit vélte fontosnak kiemelni. A kiállításon (többek között) az XYZ 710 VMC függőleges megmunkálóközpontját tekinthették meg az érdeklődők. A megmunkálóközpontok lényege, hogy több műveletet (például fúrás, marás, menetvágás) képesek egyetlen szerszámgépbe sűríteni, és mint ilyenek, általában a munkadarab készre formálását is lehetővé teszik. A Hurco lerakata a hatalmas szerszámgépek miatt éppen ezért szintén terjedelmes „telekkel” rendelkezett a kiállításon. A CNC (beépített mikroszámítógépet tartalmazó) függőleges, kétoszlopos és öttengelyes megmunkálóközpontok mellett az esztergagépek is helyet kaptak a cég termékkínálatában.


A lézer az egyik legsokoldalúbb eszköz az iparban, amely vágáshoz, hegesztéshez, jelöléshez, fúráshoz, bevonatok készítéséhez, sebészeti beavatkozásokhoz egyaránt kiválóan használható. A technológia világszinten is egyik legjelesebb képviselője, az 1923-ban alakult Trumpf szilárdtest-, illetve szén-dioxid-lézerrel operáló széles termékskáláját mutatta be az AMS-en. A vállalat megoldásai között egyebek mellett a gyors axiális áramlású és diffúziós hűtésű szén-dioxid-lézerek, a diódalézerek, valamint a fiberlézerek is megtalálhatók. A cég brosúrája szerint az eszközök például erőátviteli részek és preciziós alkatrészek, szenzorok és ellenőrző alkatrészek, az úgynevezett „testre szabott” lemezek, illetve csövek és szelvények gyártásánál is kiválóan alkalmazhatók.

A fejlett gyártástechnológiák legújabb trendjei

Az ipari előállítás folyamatát jellemző legfontosabb irányokról Andy Sandfordot, a NEC-ben tartott rendezvények PR-felelősét kérdeztük. Sandford elmondása szerint a modern ipart jellemző legfontosabb irány továbbra is az automatizálás töretlen térhódítása. Viszonylagos lassúsága miatt a termelés során mind jobban háttérbe szorul a humán munkaerő. A gépeknek emellett a jövőben egyre összetettebb munkafolyamatokat kell majd teljesíteniük. A leírt tendenciához szorosan kötődik az a törekvés, hogy az üzemekben folyamatosan növeljék az emberek mellett és velük hatékony együttműködésben dolgozó robotok számát. A múltban ez igen kockázatos vállalkozás volt, hiszen a gépesített munkaerő a megfelelő kontroll híján könnyedén megüthette, sőt, rossz esetben meg is ölhette a közelében tevékenykedő emberi alkalmazottakat. Az érzékelők sokaságával felvértezett robotok ma már sokkal biztonságosabban és kooperatívabban képesek ellátni a feladatukat.

Ugyanígy kikerülhetetlen a negyedik ipari forradalomként emlegetett és az Industry 4.0 névvel fémjelzett tendencia. A talán még közkeletűbb megjelöléssel „The Internet of Things”, avagy a dolgok interneteként ismert fogalom lényege, hogy minden (de minden) összeköttetésben áll egymással. A jövőben az összes elkészült iparcikk saját azonosítókóddal és ennek köszönhetően önmaga digitális megfelelőjével fog rendelkezni. Mialatt tehát az üzemben például egy egyszerű kanál elkészül, az adatbázisban, vagyis a „felhőben” az evőeszköz digitális ellenpárja is létrejön, és ezen keresztül minden, amit csak a kanálról tudni lehet, nyomon követhető lesz benne.


Sandford az additív gyártás (fém alkatrészek 3D-s nyomtatása) jövőjét firtató kérdésünkre elmondta, hogy a folyamatosan érkező, újabbnál újabb fejlesztések ellenére még nem használtuk ki teljesen az eljárásban rejlő lehetőségeket. A módszer igen vonzó tulajdonsága, hogy az alkatrészek geometriája jelentette korlátok eltűnnek, hiszen a bonyolult és az egyszerű struktúrákat ugyanolyan könnyű kinyomtatni. Míg a megmunkálás esetében a gyártás módján is törni kell a fejünket, a 3D-nyomtatásnál már elég a késztermék végső kialakításán gondolkoznunk. Az additív gyártás komoly hátránya ugyanakkor, hogy a megmunkálásnál lassabb és (gyakran) költségesebb, illetve az eljárásban felhasznált anyagok tulajdonságai sem feltétlenül ugyanolyan jók, mint a hagyományos megoldás esetében. A nagy tételben gyártott termékek előállításakor a megmunkálás mindezért még mindig messze a legkézenfekvőbb gyártási eljárás.

UK Trade & Investment

A brit kormány UK Trade & Investment (UKTI) ügynökségének fő feladata brit cégek exporttevékenységének elősegítése, valamint az Egyesült Királyságba irányuló befektetések ösztönzése. Az exportlehetőségek iránt érdeklődő brit cégeknek helyi szinten a brit tanácsadói hálózat nyújt segítséget, míg az Egyesült Királyságon kívül az egyes országokban a Brit Nagykövetségeken működő UKTI tanácsadók segítik számukra a megfelelő üzleti lehetőségek és partnerek felkutatását.  

A kilenc kelet-közép-európai országot tömörítő UKTI CEE network egyik fő fókuszterülete az úgynevezett fejlett ipari technológiák – az erre a témakörre létrejött UKTI CEE Advanced Manufacturing csapat fő feladata, hogy a brit cégeket tájékoztassa a régióban várható fejlesztések és a helyi cégek technológiai igényeit illetően, valamint rendezvények, üzleti találkozók keretében elősegítse a kapcsolatfelvételt a brit és a CEE vállalkozások között. A régiós csapatot Görög Krisztina vezető kereskedelmi tanácsos irányítja, aki egyben a brit-magyar üzleti kapcsolatok kiépítéséért is felel e témakörben.

Brit termékek/szolgáltatások iránt a [email protected] e-mail címen érdeklődhet.

 1. A Subcon 40 éves múltra tekinthet vissza, és az Egyesült Királyság egyetlen olyan eseménye, amely kizárólag a szerződéses és alvállalkozói gyártási szolgáltatásokat nyújtó vállalatokra összpontosít. A késztermékek alkotóelemei értelemszerűen főleg a Subcon keretében köszönnek vissza a vitrinek mögül, hiszen ezek túlnyomó részt a megrendelő cégek egyedi kívánságai szerint készülnek el. A Subconon megjelent vállalatoknak tehát nincsenek önálló gyártmányaik – mások megrendelésére készítenek termékeket.

2. A The Engineer Design and Manufacturing Show az Egyesült Királyság vezető B2B gépipari szaklapjának, a The Engineernek a rendezvénye. Az esemény olyan termékekkel és szolgáltatásokkal ismerteti meg a tervezőmérnököket, amelyekre a gyártási ciklusban a terméktervezésnél, a prototípusok elkészítésénél vagy a termékfejlesztésnél szükségük lehet.

Letölthető fájlok
Asset 4
Asset 4