Elvégezték az első robotasszisztált gerincműtétet
Da Vinci kardinális szerepet játszott a beavatkozás sikerében.

A sebészrobotok néha olyan feladatokkal is meg tudnak birkózni, amelyek még a legképzettebb orvosok számára is teljesíthetetlen kihívást jelentenek. A megállapítást a Pennsylvaniai Egyetemen lebonyolított egyik műtét most ismét alátámasztotta.

Amint azt az intézmény megerősítette, a falai között sikeresen végrehajtották a világ első robotasszisztált gerincműtétét. Az operációt egy Noah Pernikoff nevű páciensen kellett elvégezni, akinek egy ritka daganatfajta alakult ki a koponyája és a gerince találkozásánál. Egy da Vinci nevű robot karja nyújtott „segédkezet” a tumor eltávolításához.

A kétnapos operációra 2017 augusztusában került sor. Néhány ultrahangos vágást követően az idegsebészek a robottal tudtak helyet csinálni, hogy a tumort Pernikoff száján keresztül eltávolíthassák.

A csapat ezután Pernikoff saját csontjait használta fel a gerincoszlop eltávolított darabjának pótlására.

Da Vinci szerepe konkrétan létfontosságú volt a beavatkozásban. Ha nem elég óvatosak, a szakemberek akár akkora kárt is okozhattak volna Pernikoff gerincében, hogy a férfi örökre lebénul, vagy fontos életfunkciók nélkül marad. Regenerálódásának megakadályozásához életbevágó jelentőségű volt emellett az is, hogy a teljes daganatot eltávolítsák.

Szerencsére a műtét sikerült, és később Pernikoff ismét munkába állhatott.

A diadal még nem teljes, a műtétet így is jórészt emberek végezték el. Sok idő kell még, amíg a robotok a leírthoz hasonló eljárások komplexitásával egyedül meg tudnak birkózni. A tudat viszont megnyugtató, hogy a legkényesebb beavatkozások kivitelezését a mechanikus segédek már most radikálisan megkönnyíthetik.