hirdetés
hirdetés

Repülés

Eltitkolt múlt: ki repült először?

Egy ausztrál repüléstörténész azt állítja, nem a Wright-testvérek repültek először, és azt is tudni véli, miért hallgatnak az igazi felfedezőről.

hirdetés

John Brown repüléstörténész a FoxNews-nak elmondta, olyan fotográfia van a birtokában, ami bizonyítja, hogy a német emigráns, Gustav Whitehead emelkedett el először a földről repülőjével Connecticutban 1901-ban, vagyis két évvel Orville és Wilbur Wright előtt. A Wright-testvérek 1903. december 17-én 59 másodpercet töltöttek a levegőben, s mintegy 260 métert tettek meg az észak-karolinai Kitty Hawkban motoros gépükkel.

A repüléstörténet szerint ők repültek motoros géppel elsőként. De persze korábban számosan próbálkoztak különböző szerkezetekkel a levegőbe emelkedni és repülni, köztük volt Gustav Whitehead (született Weisskopf) is. Whitehead 1901. augusztus 14-én emelkedett levegőbe kiterjesztett szárnyú madárra emlékeztető, No. 21-nek, vagy Kondornak elnevezett monoplánjával. A fakerekes, a denevérek kiterjesztett szárnyára emlékeztető, selyemmel fedett szárnyú repülője 15 méter magasra emelkedett és Bridgeport utcái fölött 800-900 méter tett meg, majd simán landolt.

Whitehead repülési kísérletére tanúnak meghívta a Bridgeport Herald főszerkesztőjét, aki be is számolt a nagy eseményről lapjában, sőt fotót is készítettek – ami azonban sajnos rettenetesen elmosódott. A legnagyobb baj azonban az volt, hogy a kép eltűnt. Fennmaradt azonban számos újságcikk, ami az eseményről beszámolt és különböző rendezvényekről olyan fotók, amiken az eltűnt kép is látható még. Brown kulcsfontosságúnak tart egy 1906-os repüléstörténeti kiállításon készült fotót, amelyen a háttérben a falon láthatók Whitehead repüléséről készült képek.

A képet felnagyították és beigazolódott, hogy az eltűnt kép látható egyéb, Whitehead repülését bemutató képpel együtt a háttérben a falon. Sőt, az is jól látszik, hogy a Kondor a levegőben száll – mondta el Brown a FoxNews-nak. Brown úgy véli, a kép bizonyítja, hogy a Kondor volt az első motoros repülő, amely a levegőbe emelkedve szállt. Ám más szakértők továbbra is szkeptikusak Brown állításával kapcsolatban. Peter Jakab, a Smithsonian Museum társigazgatója elmondta, ők is megvizsgálták az 1906-os képet, és úgy találták, hogy azon sok elmosódást és kevés repülőgépet látni.

Whitehead a lányával a Kondor mellett
Whitehead a lányával a Kondor mellett (Fotók: www.gustave-whitehead.com)

Jakab a FoxNews-nak elmondta, mindenképpen a Wright-testvérek repülését tartja korszakalkotónak, mert az ő fejlesztésükből lehetett továbblépni a mai repülőgépek felé. Van, aki odáig megy, hogy azt mondja, Whitehead csak hazudta, hogy repült. Valóban, mind ez ideig a történészek többsége úgy vélte, Whitehead egy hazudozó csaló volt. Pedig éppen ellenkezőleg – mondta el Brown a FoxNews-nak. A német kormány mindenesetre most 9,5 millió eurót ad egy új múzeum létrehozására, ahol Whitehead munkásságát mutatják be annak ellenére, hogy a férfi végül is amerikai állampolgár lett – mondta el Brown.

Karosszékben
Whitehead repülését többen is elfogadják éppen az újságcikkek alapján, sőt azt is tudni vélik, hogy a 20. század elején Amerikában megfigyelhető egyre erősebb németellenesség miatt „felejtkeztek meg” szívesen az élete végéig angolul törve beszélő német férfiről. Brown mindenesetre igen érdekes weboldalt hozott létre elmélete részletes bizonyítására. Itt olvasható.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[127200] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés