Elstartolt a történelmi jelentőségű kínai űrmisszió
A nemrég fellőtt Csang’e-4 nevű leszállóegység immár a Hold túlsó oldalát fogja meglátogatni.

December 7-én a Hszicsangi Műholdkilövő Központból (Xichang Satellite Launch Center) egy rakéta hátán történelmi jelentőségű szállítmányt repített az űrbe Kína.

Ha minden jól megy, a felbocsátott leszállóegység lesz az első ember alkotta szerkezet, amely immár a Hold túloldalára fog leereszkedni. A Csang’e-4 nevű szonda a Hold déli pólusának közelében, egy óriási síkságon, a híres magyar fizikus után elnevezett Von Kármán-kráterben fog landolni.

A holdfelszín kémiai kielemzése lesz a feladata.

A kutatók a begyűjtött adatokat össze fogják hasonlítani az égitest innenső feléről beszerzett mintákkal. A leszállóegységre egyszersmind 3 kilogramm magot és selyemhernyólárvát is felpakoltak, hogy felmérjék, mennyire alkalmas a terület növénytermesztésre, illetve állattenyésztésre.

Minthogy a Hold a Föld forgásával szinkronban kerülgeti a bolygónkat, mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk. Annyi biztos, hogy a túloldal sokkal egyenetlenebb a felénk forduló, immár sokkal behatóbban áttanulmányozott vidéknél. Számos űrprogram készített már felvételeket a sötét területről, de igazán tüzetes vizsgálatnak még egyik sem vetette alá a zónát. Ez most megváltozhat.

A landolásra valamikor 2019. január 1. és január 3. között kerülhet sor.