hirdetés
hirdetés

Logisztika

Elstartol a forradalmi drónos kézbesítőrendszer

A bázisállomásokra épülő hálózat használata esetenként életmentő lehet.

hirdetés

Egy Matternet nevű, autonóm kézbesítő drónokat gyártó vállalat elhatározta, hogy a vér- és más jellegű patológiai minták szállítása területén fogja piacosítani technológiáját. Eddig is látni lehetett, hogy a közúti közlekedés kiiktatásával, kisebbfajta repülő csészealjakként a drónok akár órákkal is megnyirbálhatják leszállítás időtartamát. A Matternet most megpróbálja még tovább tökéletesíteni az önjáró „fuvarozás” módszereit.

A repülő objektumok küldeményeinek gördülékenyebb átvételéhez és a masinák könnyebb utántöltéséhez a cég ugyanis nem rég befejezte Matternet Station nevű bázisállomásainak kifejlesztését.

A továbbítandó csomagokat csak be kell helyezni a Matternet Stationok fiókjaiba. Egy kamera a csomagra felvitt QR-kódot rögzíti, és elküldi a célállomásra. Az állomáson parkoló repülő robot ezt követően a csomagot magához veszi, és elutazik a desztinációjához, ahol egy másik Matternet Station várja. Miután a bázisállomásra lehelyezi magát, ez utóbbi magához is csatlakoztatja a gépet, és a megküldött QR-kód beolvasásával máris hozzáférhetővé válik a küldemény a címzett számára. A bázison automata módon időközben a robot elemei is kicserélődnek.

A Matternet Station és a drón (Forrás: YouTube)

Míg a Matternet arra várakozik, hogy a tengerentúlon is végre kialakuljon a megfelelő jogi környezet a bevezetéshez, Svájcban októbertől végre élesben is bizonyíthat a rendszer. Ez annyit jelent, hogy a kórházak és laboratóriumok között a vérminták drónos kézbesítése az országban hivatalosan is lehetségessé válik. Az embereknek csupán annyi a feladata, hogy a kis dedikált dobozba behelyezzék a küldeményeket, hogy aztán a kis „ládikót” becsúsztassák Matternet Stationbe. A drónok megérkezésekor a dobozok átvétele természetes szintén humán beavatkozást igényel.

A Matternet célja egyelőre, hogy több svájci városban meghonosítsa a rendszerét (felhő+drón+állomás), hogy aztán később talán a német és a brit piac irányában is elkezdhessen tapogatózni.

Íme, a rendszer videón:

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: TechCrunch)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés