Először végeztek el szemműtéteket robotokkal
A beavatkozások sikerrel zárultak, mi több, a mechanizált sebészek pontosabban is dolgoztak a humán szakembereknél.

Egy kísérlet keretében a világon először hajtottak végre sikeresen szemműtéteket robotokkal. A beavatkozás jól mutatja, hogy a robotizált eljárások még a gyakorlott emberi kéz precizitását is felülmúlhatják.

Az Egyesült Királyságban, az Oxfordi Egyetem kutatói 12 betegen hajtottak végre membrán-eltávolító műtétet. Hat páciens a hagyományos procedúrán esett át, hatnál pedig az új robotizált technikát vetették be. Az eredmények alapján a „robotos” páciensek jelentősen kevesebb vérzést és retinakárosodást tapasztaltak.

A robot mechanikus kézként működik, hét különálló motorral, ami az egy mikronnyi precizitású mozgást is lehetővé teszi – közölték a kutatók. A szemben akár egy 1 milliméteres átmérőjűnél is kisebb lyukon behatolva is elvégzi a feladatokat, méghozzá úgy, hogy egyazon „léken” keresztül képes minden gond nélkül ki-be közlekedni a procedúra során.

Az irányítás összességében a sebészé, aki joystickkal, illetve érintőképernyővel manőverezi a robotot, és műtéti mikroszkóppal nyomon követi az eseményeket.

„A robotikus technológia nagyon izgalmas, és a retina alatti, biztonságos operáció lehetősége óriási előrelépést fog jelenteni a retinabetegségek elleni genetikai- vagy őssejtkezelések további kifejlesztésében” – mondta a Live Science szerint Robert E MacLaren, az Oxfordi Egyetem professzora.

A hollandiai Eindhoveni Egyetem részéről Marc de Smet, a tervezésben részt vett egyik kutató pedig így fogalmazott: „Megmutattuk, hogy a kezelés a kényes műtéteknél is biztonságos.

A rendszer mindhárom elsődleges irányba 10 mikronos precizitást tud nyújtani, ami körülbelül 10-szer pontosabb, mint amire egy sebész képes.”