Először gyorsítottak fel komplett atomokat az LHC-ban
A jövőben többek között az ilyen kísérletek vezethetnek a sötét anyag alaposabb megismeréséhez.

Nemrég új típusú részecskék összeütköztetésébe fogtak a svájci Nagy Hadronütköztető (LHC) tudósai. Július 25-én a csupasz atommagok helyett immár elektronokkal felvértezett, komplett (és jelenleg ólom-) atomokat ösztönöztek elementáris erejű karambolok végrehajtására.

A jelenlegi kísérletben a járulékos elektronok igencsak megnehezítették a szakemberek dolgát. Fennállt például a veszély, hogy az atomok útközben elhagyják őket, amitől pályát tévesztve nekicsapódnak az alagút falához. A profi tervezés miatt szerencsére ilyen incidensekre nem került sor, és a kutatók két tesztet is sikeresen lebonyolítottak.

Az első teszt keretében eleinte alacsony energiaszinten sugározták ki az atomokat. Miután egy órán keresztül megtartották ezt a mérsékelt szintet, a tudósok maximalizálták a csóva erejét. A szupererős állapot két percig tartott, a sugár ezt követően automatikusan kikapcsolódott.

A második teszt alatt a sugarat két órán keresztül stabilan maximális energiafokozaton tartották.

Az elektronokkal felvértezett atomok felgyorsításának előnye, hogy így az elektronok nagy energiájú gammasugarakat hozhatnak létre. Megbízható gammasugárforrással rengeteg újfajta kísérletet el lehetne végezni, amelyekkel esetlegesen az univerzum számos mostanáig egzotikusnak számító szubsztanciája (például a sötét anyag) is előállítható lenne.