hirdetés
hirdetés

Történelem

Előkerültek a cár utolsó képei

A kivégzése előtti hónapokban a cár albumba rendezte a családi fotókat. A képeket egy kis oroszországi múzeumban fedezték fel.

hirdetés

Az uráli Zlatoust múzeumában megtalált képeket a cári családon kívül még soha senki nem látta, s most abban a Jekatyerinburgban, az egykori Szverdlovszkban állítják ki őket, ahol a cári családot 1918-ban brutálisan lemészárolták őrzőik. A díszítetlen, egyszerű albumba a képeket inkább tematikusan, semmint kronologikusan rendezték el. A képek hátoldalára ceruzával írták fel a képen láthatók nevét – írja a The Siberian Times.

Azt nem tudjuk, honnan került a múzeumba az album, de az biztos, hogy az 1920-as évek vége óta mi őrizzük. Nagyon valószínű, hogy valaki olyannál volt, akinek köze volt a család végóráihoz akár őrként, akár kivégzőként – mondta el Zlatoust múzeumának igazgatója, Jurij Okuncov az AFP-nek. Az albumban egyetlen olyan kép van, ami a cár 1917-es lemondása után készült, a többi 1914-1916 közötti és feltehetően jó részüket maga II. Miklós készítette.

A cár cigarettájából szippant Anasztázia, a cárevics, Tatjána egy ismeretlennel (Forrás: The Siberian Times)
A cár cigarettájából szippant Anasztázia, a cárevics, Tatjána egy ismeretlennel (Forrás: The Siberian Times)

A cár közvetlenül lemondása után Tobolszkban rendezhette össze az albumot hasznos időtöltésül abban a kastélyban, ahol 1917-ben még bizonyos fokú kényelemben élt a családjával. Okuncov szerint erre korábban nemigen lehetett ideje. A bolsevikok 1917 novemberében bekövetkezett forradalma után azután a családot Jekatyerinburgba vitték és 1918. április végén az Ipatyev-ház pincéjében lemészárolták. Addig lőtték őket, amíg mindenki meg nem halt.

Okuncov az AFP-nek elmondta, az 1980-as években fedezte fel a képeket, de akkor említeni sem merte felfedezését. Az 1990-es évektől minden cárról szóló publikációt megnézett, de látta, hogy csak kevés és többnyire ugyanazokat a képeket használják. Az albumban 210, jó állapotban lévő fotográfia van.

Karosszékben
Sokáig élt a legenda, hogy a cárevics és a legkisebb herceglány, Anasztázia megmenekült. A legendának annyi alapja volt, hogy maguk a bolsevikok is sokáig azt állították, hogy csak a cárt végezték ki, ráadásul, amikor a család föli maradványait 1979-ben megtalálták, kiderült, hogy ketten „hiányoznak”. A későbbi DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy a cárevics és Marija maradványai nincsenek meg, 2007-ben azonban nem messze családjuk többi tagjától az ő maradványaik is előkerültek.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[130121] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés