Elmével irányítható robotkart kap egy floridai férfi
Ha az eljövendő egy évben hatékonyan működik, elmondhatjuk, hogy bekövetkezett a forradalom a protetikában.

Az utóbbi években a protézisek drasztikus fejlődésen mentek keresztül.

A technológiában rejlő potenciált látva még Elon Muskban is felvetődött a lehetőség, hogy akár már a közeljövőben kibernetikus organizmusokként (kiborg) avagy gép és ember „egyvelegeként” is eltölthetnénk a mindennapjainkat.

Úgy néz ki, egy floridai férfi, Johnny Matheny számára ez a jövő már el is kezdődött.

Matheny 2005-ben rák miatt vesztette el az egyik karját, és most ő lett az első ember, aki fejlett, elmével irányítható robotkarral élheti az életét. A férfi decemberben kapta meg a művégtagot, és a következő egy évet a tesztelésével fogja eltölteni.

Revolutionizing Prosthetics nevű programjuk részeként a kart a Johns Hopkins Applied Physics Lab munkatársai fejlesztették ki. A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) által finanszírozott program célja, hogy agyi idegi aktivitással mozgatható protéziseket alkosson.

Bár konkrétan ezt a műkart már korábban bemutatták, Matheny lesz az első ember, aki ténylegesen együtt is fog élni vele.

Ugyan maga a protézis lenyűgöző, a használata így is korlátokba ütközik. Matheney nem nedvesítheti be a művégtagot, és nem is vezethet, amikor viseli. Az előírt néhány szabályt betartva ugyanakkor Matheny szabadon próbára teheti az új mesterséges karját, hogy feltérképezze a protézis képességeinek határait.

Az elmével irányítható robotikus karok az amputált, a traumás sérüléseket elszenvedett, illetve a végtag nélkül született betegek életminőségét egyaránt radikálisan megkönnyíthetik. Valószínűleg leglényegesebb vívmányuk, hogy a viselőik számára érzésre is természetesnek hatnak.

A jelenlegi teszt két nagy kérdése lesz, hogy milyenek a végtagprotézis technikai képességei, illetve, hogy Matheny mennyire eredményesen tudja irányítani az elméjével.

Ha a csupán gondolatokkal is vezérelhető művégtagok hatékonynak bizonyulnak, az valóban forradalmasíthatja a protetikát. A páciens testével, mozgásával és szándékaival harmonizálva a mesterséges végtagok sokkal organikusabb részévé válhatnak a szervezetének.