Elmével irányítható robot született a tengerentúlon
Egyelőre csak szimpla válogatási feladattal bízták meg a masinát.

Végre nem tudományos-fantasztikus ábránd csupán az elmével irányítható robotok lehetősége: az MIT és a Boston University kutatói kialakítottak egy olyan rendszert, amelyben a robotok az egyszerű agyhullámokat már interpretálni tudják.

A felhasznált technikát a régóta jól ismert elektroenkefalográfiának (EEG) hívják.

A tudósoknak sikerült rábírni egy robotot, hogy az emberi agyhullámokra reagáljon, és az általuk közvetített jelekre azonnal megváltoztassa pillanatnyi tevékenységét. Egyelőre csak szimpla válogatási feladatra programozták be a masinákat. Amikor egy robot éppen téves helyre tervezett elhelyezni egy bizonyos objektumot, egy humán megfigyelőt arra kértek, hogy „mentálisan vétózza meg” a gép választását. A válaszreakció „hiba által kiváltott kisülés” (error-related potentials) nevű agyhullámokat generált, amelyekhez a kísérletben részt vevő személy fejére helyezett EEG-sapkán keresztül férkőzött hozzá a robot.

A végső cél az volt, hogy még a megbízás teljesítése előtt idáig ismeretlen típusú, valós idejű hibakorrekcióval változtassák meg a robot törekvéseit. Bár ezt a célt sikerült elérni, meg kell jegyezni, hogy a „hiba által kiváltott kisülés” gyenge jel, szóval a robotok olykor azért zavarba jöttek.

„Ha ezt a jelet a robotok emberi irányításánál akár csak korlátozott számú helyzetben fel lehetne használni, a természetes ember-robot együttműködésben már az is sok új alkalmazást tenne lehetővé – írták a tudósok egy hétfői értekezésükben. – A gyárakban például az emberek távolról felügyelhetnék a robotokat, és hibázás esetén egy utasítás begépelése vagy egy gombnyomás nélkül is távolról megálljt parancsolhatnának nekik.”