Elmés újítás az akusztikus kiterjesztett valóság
A technológia a vizuális megfelelőjével társítva (is) rendkívül praktikus szerepet tölthet be a mindennapjainkban.

Egy Bose nevű cég bejelentette, hogy saját kiterjesztett valóság (AR) szemüveget fejleszt, amely azonban homlokegyenest különbözni fog az eddigiektől. Ahelyett, hogy a Google Glasshez vagy az Intel Vaunthoz hasonlóan vizuális rétegként húzná rá a felhasználó környezetére az információkat, a Bose AR koncepciója meglepő módon a hangra összpontosít, és az éppen szemlélt világot akusztikus „adattakaróba” bugyolálja.

A cég új koncepciója mindazonáltal túlmutat a szemüvegen.

A cél tulajdonképpen egy akusztikus kiterjesztett valóság platform kifejlesztése, amelyre alapozva a partnervállalatok már maguk alkotnák meg a saját ketyeréiket. A Bose éppen ezért létrehozott egy 50 millió dolláros alapot, amellyel a saját akusztikus AR szoftverfejlesztő készletére építő cégeket kívánja majd támogatni.

Ugyan a társaság most egy szemüveggel rukkolt elő, de állítása szerint az AR platformot később fejhallgatókba, sisakba és sok egyéb eszközbe is integrálni lehet.

Ezek a szerkezetek a gesztusvezérléshez szenzorokat fognak használni a fejmozgások nyomon követésére, és a velük párosított okostelefon GPS-ének közreműködésével lesznek képesek megtalálni pillanatnyi helyüket a világban.

A Bose AR-en alapuló készülékek például feleleveníthetnek az éppen felkeresett műemlékhez (vagy emlékműhöz) kapcsolható „történelmi hanghatásokat” (beszédek, zene, lónyerítés, akármi), vagy amikor konstatálták, hogy a repülőtérre érkeztünk, a GPS segítségével akár szóban el is vezethetnek bennünket a keresett kapuhoz.

A vállalat a vizuális tájékoztatást is egyesítené a Bose AR platformmal. A rendszer így például verbálisan lefordíthatná az éppen szemlélt szövegeket, ha kinézünk az ablakon, egy tartalmas időjárás-jelentést ledarálhatna a számunkra, vagy akár egy festmény szemlélése közben a hozzá kapcsolódó akusztikus információkkal áraszthatja el a műkedvelőket.