hirdetés
hirdetés

Lélektan

Ellenőrzési mániában szenvedett a király

Lehet-e lélektani elemzést adni valakiről, aki 528 éve halott? Úgy tűnik, igen.

hirdetés

A Leicester Egyetem kutatói, Mark Lansdale és Julian Boon pszichológusok a fellelhető történeti forrásokat elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy III. Richárd, akit Shakespeare romlott gyilkosnak írt le, egyáltalán nem volt pszichopata, de valószínűleg ellenőrzési mániában (control freakben) szenvedett. A kutatók semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy Richárd a pszichopatákra jellemző módon nárcisztikus, fondorlatos, érzéketlen, felelőtlen lett volna, vagy hiányzott volna belőle az empátia.

Azonban zaklatott gyermekkora (a Rózsák Háborújában nőtt fel, ami végül a vesztét is okozta) miatt feltehetően nem bírta a bizonytalanságot – mondta el Lansdale a LiveScience-nek. A bizonytalanság-intolerancia szindrómához gyakorta társul a jámborság, az igazság és a hamisság kiélezett érzékelése, az erős lojalitás, az ellenőrzési mánia, és a vélt árulások túlreagálása. Manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy kutatók megpróbálják megfejteni rég halott emberek személyiségét.

Richárd fejrekonstrukciója
Richárd fejrekonstrukciója

2011-ben egy antropológus például engedélyt kért arra, hogy felnyissa William Shakespeare sírját marihuánanyomokat keresve maradványaiban, miután a költő egykori kertjében pipatöredéket találtak és a vadkendert általánosan használták a korabeli Angliában. A Mona Lisa modelljéül szolgáló Lisa Gherardini maradványait is keresik, hogy többet tudhassanak meg a rejtélyes hölgyről. Miként Királyt megtalálni nem kell félnetek című posztban írtam, Richárd maradványait Leicesterben a városháza parkolójában találták meg nemrégiben.

Karosszékben
Richárdról azt suttogták, hogy a hatalmi harcokban meggyilkoltatta két unokaöccsét. Ezt azonban soha senki nem bizonyította. Ugyanakkor a hatalom közelében élőknek mindig mindenkor zaklatott volt egész életük. Richárd ebben a tekintetben nem volt kivétel. A mi Mária királynőnket főúri csoportok börtönbe zárták anyjával együtt, akit a szeme láttára fojtottak meg. És persze számosan váltak gonosszá, őrültté vagy csak embertelenné közülük, többségüknek pedig egyáltalán nem okozott gondot eltenni láb alól riválisaikat – akárcsak a Tudoroknak, akik a trónról letaszított Richárd emlékét igyekeztek befeketíteni, s akik például lefejeztették a 17 éves Jane Grey-t (képünkön).
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés