hirdetés
hirdetés

Lézer

Elképesztő teljesítményű kamerát fejlesztettek

Svédországi tudósok egy másodpercenként ötezer milliárd fotó megörökítésére képes gépet fejlesztettek.

hirdetés

A másodpercenként több millió vagy akár milliárd képkockát rögzítő kamerák egyszerűen sehol sincsenek a svéd Lund Egyetem fejlesztéséhez képest, amely szekundumonként ötezer milliárd fényképet is meg tud örökíteni. Más szavakkal a gép egy 0,2 billiomod másodperces esemény lefilmezését is meg tudja valósítani.

Forrás: Lund University/Kennet Ruona

Ennek főleg az egyes természetes (kémiai, fizikai, biológia) folyamatoknál lehet jelentősége.

Vegyük például ezt a videót, amely egy papírlapon átszáguldó fénysugárról készült.


A valóságban ez az esemény nagyjából a másodperc egyezer milliárdod része alatt zajlik le, de a gép képes volt egy három másodperces felvételt készíteni róla.

Hogy miként működik a Lund kamerája? Olyan innovatív algoritmust használ, amely immár lézersugarak formájában teszi ki fénynek a kémiai reakciókat és a biológiai folyamatokat. Az összes fényimpulzus saját kóddal rendelkezik. Az objektum visszaveri a fényimpulzusokat, amelyek egyetlen fényképen összeolvadnak. Ezt követően egy titkosítási kulcs segítségével egy komputeren azok szétválaszthatók, és egy videofelvétellé alakíthatók – olvasható az egyetem sajtóanyagában.

Akár a világ leggyorsabb állatának a lefilmezéséhez sincs szükség ilyen teljesítményű kamerára. A masina plazmavillanásoknál, robbanásoknál, turbulens égésnél, az állatok agyi tevékenységeinél és kémiai reakcióknál „villogtathatja meg” leginkább a kompetenciáját.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés