Elkap az okosgépszíj
A DMG MORI újabb innovatív szerszámgépekkel és egyéb „okosgyári” megoldásokkal folyamatosan bizonyítja elköteleződését az ipar 4.0 technológiája iránt. A cég a február 14-től 18-ig tartó németországi expóján ismételten világossá tette, hogy az okosgyárak felé vezető útról tökéletesen letéríthetetlen.

Február 14-én ebben az évben is népes magyar különítmény érkezett a DMG Mori pfronteni Deckel Maho üzemébe. Az ügyfelekből és újságírókból verbuválódott csapat idén is gyárlátogatással, prezentációval és sajtókonferenciával tűzdelt rendezvényen ismerkedhetett meg a cég aktuális termékportfóliójával, üzleti helyzetével és a jövőt illető terveivel. Alakulatunk alig tudott helyet szorítani magának a zsúfolt konferenciateremben, amelynek széles kivetítőjéről Masahiko Mori, a DMG Mori Company Limited elnöke Japánból, élőben figyelte az érdeklődők gyülekező seregét. A DMG Mori AG elnökével, Christian Thönesszel együtt tartott pénzügyi beszámolójában a cégvezető mindenkit megnyugtatott, hogy a társaságnál jól megy a szekér, 2016-ban a megrendelések elérték a rekordmagas 2,3699 milliárd eurós értéket. A 4 százalékos bővülés a globális szerszámgéppiac 1,7 százalékos visszaesésének ellenszelében igencsak figyelemre méltó teljesítménynek számít. Amint az kiderült, a vállalat többségi tulajdont szerzett a porágyas szelektív lézeres olvasztás módszerében jeleskedő Realizer GmbH-ban, illetve hogy ISTOS (Innovative Software Technologies for Open Solutions) néven új startupot alapított, amellyel a szerszámgépszegmensen kívül álló ügyfeleket igyekszik segíteni a digitális átalakulás kezelésében.

A 9000 látogató előtt lezajlott kiállítás középpontjában ugyanakkor a DMG Mori legújabb innovációi és úttörő technológiái álltak. A szerszámgépgyártó több mint 8500 m²-es alapterületen 80 csúcstechnológiát alkalmazó gépet és közöttük is három vadonatúj berendezést – a Lasertech 75 Shape-et, a 3. generációs DMU 50-et és a CLX 350-et – mutatott be működés közben. A szervezők ismét az okosgyár lassan mindent átható fogalma köré építették az eseményt.

A DMG Morinál az ipar 4.0 annyit jelent, hogy az ügyfeleket a termelési folyamatok minden egyes lépésénél szoftverekkel támogatják. A Showcase Celos Factoryban a vállalat a teljes folyamatláncot bemutatta az elgondolástól a késztermékig. Legmodernebb szerszámgépei, illetve Celos-rendszerének újításai mellett olyan automatizálási megoldásokat is megismertetett a nagyközönséggel, mint a Robo2Go vagy az LPP 24 lineáris palettatároló rendszer.

Háttérhatalom

Napjainkra az ipar 4.0 megjelölés a termelés jövőjét egyik leginkább meghatározó fogalommá vált. A világ egyik vezető szerszámgépgyártójaként a DMG Mori Celos alkalmazásalapú ellenőrző és üzemeltető rendszerének intelligens szoftveres megoldásaival és számos digitális termékével, illetve szolgáltatásaival támogatja a partnereket termelésük digitalizációjában. A Celosnak köszönhetően mára minden negyedik gép „jövőkompatibilissé” vált. A Celos jövőorientált alkalmazásainak egyre bővülő tárházával teszi lehetővé az ipar 4.0 szoftveres megoldásainak zökkenőmentes bevezetését.

A Celos Condition Analyzer például rögzíti a szerszámgép állapotadatait. Esztergálás és marás esetében az ipar 4.0-val kompatibilis különféle érzékelőcsomagokkal kombinálva a programmal a felhasználó tökéletes szoftveres eszközöket kap berendezése állapotának és a megmunkálási folyamatnak a nyomon követéséhez. Segítségükkel közvetlenül a gép vezérlésén vagy egy külső Celos PC-n keresztül valós időben elemezheti szerszámgépe teljesítményét, illetve kondícióját. Az ügyfelek a szoftvertől – applikációkra alapozott hosszú távú értékelésre építve – döntő jelentőségű információkat kaphatnak a megbízható prediktív karbantartás érdekében. Ez azt jelenti, hogy jelentősen visszaszoríthatják a karbantartási költségeket, és hatékony eszközt szerezhetnek a nem tervezett leállások megakadályozásához, valamint termelési rendszereik hatékonyságának növeléséhez.

Így tedd rá, úgy tedd rá!

Az automatizálás a jövőbeli holisztikus Celos-gyárak legfontosabb elemei közé tartozik. Robo2Go nevű új be- és kirakodó rendszerével a DMG Mori megmutatja, hogy ezen a nehézségen miként is lehet már most felülkerekedni. A mobil Robo2Go-rendszert egyrészt rugalmassága emeli a konkurencia fölé. Egy emelőszerkezet segítségével a felhasználó nagyon rövid időn belül több különböző esztergájánál is fel tudja használni, ami természetesen maximalizálja a befektetés biztonságát. A Robo2Go emellett állandó szabad hozzáférést biztosít a szerszámgéphez. Az esztergához illesztett rendszert a vezérlőpanelen egy speciális Celos-alkalmazáson keresztül csupán néhány adat bevitelével is könnyedén be lehet programozni. Ez minimalizálja a beállítási időt, és optimalizálja a hasznosulási arányt is. A robot teljesen paraméteralapú, és ezért nagyon egyszerű beprogramozhatósága a kisebb vállalkozásokat is elindíthatja a rugalmas automatizálás irányába.

Rekeszizom

A DMG nyílt napjának egy másik fénypontja a cég új, rugalmas automatizált termelési rendszere volt. A konstrukció elemei az NHX 5000 és a DMC 60 H linear vízszintes megmunkálóközpontok, valamint az LPP 24 lineáris raklaptároló rendszer, amely automatikus módon látja el a két vízszintes központot a munkadarabokkal.

A Pfrontenben bemutatott LPP 24 rendszer két szinten 24 paletta számára biztosít tárhelyet. A moduláris felépítésnek hála a raktér opcionálisan akár 99 paletta befogadására is alkalmassá tehető, és így a számos konfigurációs lehetőség magas szintű személyreszabhatóságot biztosít az ügyfél számára. Már csupán a standard változat esetében is akár nyolc gépet is össze lehet kapcsolni egymással. Speciális egyéni konfigurációként további módosítások is alkalmazhatók a rendszeren. A kis- és közepes vállalkozások számára ez teszi az LPP-család konstrukcióit a rugalmas automatizálás egyik legfontosabb elemévé.

Vár rád a sugár!

A világpremiert jelentő Lasertech 75 Shape gépével a DMG Mori meghatározott műszaki felületi struktúrák 3D-lézeres rétegenkénti anyageltávolítással történő textúrázásában szintén tovább bővíti a portfólióját. A gépet a gyártó 100 W-os szállézerrel és a vállalati szervezetbe történő teljes integráció, illetve a lehető legegyszerűbb működés érdekében Celos operációs rendszerrel szerelte fel. Az akár 650 mm átmérőjű és 500 mm magasságú munkadarabok kezelésére is alkalmas, ám csupán 8 m² alapterületű Lasertec 75 Shape szűk gyártási környezetben végzett termeléshez lehet ideális választás. Az NC billenő körasztal 600 kg tömegű alkatrészeket is elbír. A kontúrral párhuzamos lézeres megmunkálásnak köszönhetően a gép számára akár a 3D-s szabad alakzatoknál sem probléma a gyors textúrázás elsajátítása, ami szükségtelenné teszi a drága és környezetvédelmi szempontból káros gravírozás használatát. A Siemens 840 D solutionline-on alapuló modern vezérlési filozófia és a felhasználóbarát Lasersoft szoftverfunkciók teszik teljessé az új modellt.

Harmadik generáció öt tengellyel

Az ugyancsak most először bemutatott DMU 50 3rd Generationnel a DMG Mori különleges modern technológiákkal ötvözi az öttengelyes marás területén szerzett több mint 20 éves tapasztalatát, és új standardot állít fel a szimultán ötoldalú/öttengelyes megmunkálásban. Megnövelt elfordulási tartományával, erősebb orsójával és innovatív hűtési koncepciójával a szerszámgép még a repülőgép-, az egészség- és az autóiparhoz hasonlóan igényes ágazatok alkalmazási területein is versenyképességet kínál. A 650 mm×520 mm×475 mm mozgástartománynak és a munkadarabok akár 300 kg-os tömegének köszönhetően a 3. generációs DMU 50 az alkatrészek széles skáláját lefedi. A –35°/+110° elfordulási tartományúra növelt NC billenő körasztal csak fokozza ezt a sokoldalúságot. A 42 méter/perces gyorsbeállás és a percenkénti 30-as fordulatszámú forgó-billenő tengely biztosítja a lendületet a szimultán ötoldalú/öttengelyes megmunkáláshoz. A gép standard változata 30 szerszámtartó hellyel rendelkezik, ám opcionálisan 120-as szerszámtár is választható hozzá. Egyrészes gépágyának és innovatív hűtésének köszönhetően a DMU 50 3rd Generation pontossága egyedülálló a maga szegmensében.

Termelékeny univerzális eszterga

A szegmens legújabb modelljeként a CLX 350 univerzális esztergaközpont tovább bővíti a DMG Mori nagy teljesítményű alapgépeinek portfólióját. Standard verziójában a kompakt modell alapterülete kevesebb mint 5 m², és 51 mm-es átmérőjű rúdanyagot képes megmunkálni (opcióként a 65 mm is lehetséges). A CLX 350 maximális elfordulási átmérője 320 mm. Mozgástartománya az

} tengelyen 242,5 mm, a
} tengelyen pedig 530 mm. A VDI 30 revolverfejben tizenkét szerszám számára van hely. A felsoroltak miatt a CLX 350 a legkülönbözőbb alkalmazási területeken is hatékony és rendkívül termelékeny univerzális eszterga.

5000 fordulat/perces fordulatszámával a rendkívül dinamikus orsó komplex, kiváló minőségű alkatrészek megmunkálására is képes, és garantálja a munkadarab maximális precizitását és pontosságát. A labirintikus szerkezet és a léghűtés megelőzi a hűtőfolyadék behatolását, és így magas szintű termelékenységet, továbbá hosszú életciklust ígér. Az orsót akár a karbantartás során is gyorsan és egyszerűen ki lehet cserélni. Az IT 1-es tűrési osztályú golyósorsó a precizitás és a kiemelkedő felületi minőség tekintetében szintén fontos szerepet játszik. A kompakt és stabil kialakítás még a megmunkálás határterületein is maximális szilárdságot biztosít a gép számára, valamint az optimális forgácseltávolítást is lehetővé teszi. A Siemens 19 hüvelykes multi-touch vezérlésének köszönhetően a CLX 350 egyúttal gyors és egyszerű üzemeltetést, tökéletes ergonómiát és kompakt méreteket nyújt a felhasználó számára.