2017. október 02. 16:47
Elindult a Szakképzési Díj 2018 pályázat
Ismét pályázhatnak vállalatok, szakképzési intézmények, kamarák és egyéb szervezetek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) Szakképzési Díjára. A díjat immár ötödik alkalommal adják át, fővédnöke ismét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A Szakképzési Díjat először 2013-ban adományozta a DUIHK. A díj olyan kiemelkedő kezdeményezéseket, projekteket és ötleteket méltat, melyek jelentős mértékben járulnak hozzá a gyakorlatorientált szakképzés erősítéséhez Magyarországon. Célja, hogy a szakmunkás képesítés társadalmi megbecsülését növelje, valamint megismertesse a széles nyilvánossággal a szakképzés megvalósításának, illetve a képzési partnerek közötti együttműködés követésre érdemes formáit és módszereit.

A díjra pályázhatnak a magyarországi szakképzésben érdekelt és aktív szerepet vállaló vállalatok, szakiskolák, ipari és kereskedelmi kamarák és egyéb szervezetek. A részvételnek nem feltétele a DUIHK-tagság.

Kásler Péter, a DUIHK szakképzésért felelős alelnöke a 2018. évi Szakképzési Díjról nyilatkozta: „Egy jól működő szakképzési rendszer Magyarországon minden érdekelt fél számára kifizetődő célkitűzés. A képzésben résztvevők számára azért, mert olyan képesítést szereznek, amely jelentősen növeli a szakmai fejlődés esélyeit. A vállalatoknak azért, mert motivált munkatársakra tehetnek szert, ami a munkaerőhiány tükrében egyre fontosabb. Az országnak pedig azért, mert növeli a gazdaság versenyképességét. Ezért a pályázat mindenki számára nyitott.”

A Szakképzési Díjat 2018-ban is három kategóriában ítélik oda:

Motiváció kategóriában azon kezdeményezések kaphatnak díjat, amelyek mind a tanulók és szüleik, mind pedig a szélesebb nyilvánosság figyelmét a duális képzési formára irányítják.

Kooperáció kategóriában azon projekteket díjazzák, amelyek keretében a szakképzés különböző szereplői, vagyis a vállalatok, a szakiskolák, kamarák és a szakmai szervezetek, az önkormányzatok vagy egyéb közintézmények példaértékű együttműködést alakítanak ki.

A harmadik, vagyis az Innováció kategóriában azon kezdeményezések érdemelnek díjat, amelyek új módszerekkel, eljárásokkal és eszközökkel gazdagítják az oktatást, hozzájárulva a képzési eredmények javításához mind a szakiskolákban, mind pedig a szakképzést végző tanüzemekben.

Az elmúlt években több mint 120 cég és intézmény pályázott a Szakképzési Díjra. A díjazottak között voltak német nagyvállalatok és magyar kkv-k is, akárcsak regionális ipari és kereskedelmi kamarák, szakiskolák vagy ipari klaszterek, sőt még egy elhivatott egyéni vállalkozó is.

A 2018. évi Szakképzés Díj 2018. március 8-án kerül átadásra ünnepélyes keretek között.

További információk a díjról, az eddigi díjazottakról, illetve a nevezéshez szükséges pályázati dokumentumok a díj weboldalán találhatók.