hirdetés
hirdetés

História

Elfogatóparancs a Sötétség Fejedelme ellen

500 éves elfogatóparancsra bukkant egy történész Firenzében, amellyel Machiavellit, a Fejedelem szerzőjét tartóztatták le.

hirdetés

Stephen Milner, a Manchester Egyetem professzora véletlenül akadt az iratra, amikor Firenze 1470 és 1530 között keletkezett kisbírói kiáltványait nézte át. Talált négy olyan lovas kifizetésére utaló dokumentumot is, akiket azzal bíztak meg, hogy átfésüljék a város utcait és letartóztassák Machiavellit.

Machiavellit a most megtalált 1513-as elfogatóparancsra zárták börtönbe, majd száműzték és ezután írta meg a politikus a Fejedelmet, ezt a sokat vitatott, nagy hatású művet, amely nyomán az ördögi machiavellizmus kifejezés megszületett, ám amelynek létrejöttéhez a Medici-család is nagyban hozzájárult – nyilatkozta Milner professzor a Telegraphnak.

Niccoló Machiavelli a köztársasági Firenzében a kancelláriának, majd a Tízek Tanácsának titkára volt, ám mindez véget ért, amikor a korábban elűzött Mediciek zsoldosokkal visszatértek Firenzébe 1512-ben. Machiavellit még az elfogatóparancs kiadásának napján elfogták, bebörtönözték, megkínozták, majd szabadon engedték, de házi őrizetben tartották – nyilatkozta a történészprofesszor a Telegraphnak. Egy évvel később Machiavelli, akit sokan a Sötétség Fejedelmének is neveznek, megírta a politika összefoglaló művét, a nevezetes Fejedelmet, amit Lorenzo Medicinek szánt, hogy elnyerje kegyét.

Arra azonban nincs bizonyíték, hogy Lorenzo Medici valaha is olvasta volna – mondta el Milner a Telegraphnak. Machiavelli véleményét a Mediciek többször kikérték, de a hatalomba többé nem térhetett vissza, és azt sem érhette meg, hogy legnagyobb művét kiadják. Arra ugyanis csak öt évvel halála után került sor.

Karosszékben
Máig vitatják a Fejedelem értelmezését, vannak, akik a tanácsok formájában megírt mű tételeit a politika gyakorlásának kézikönyveként követik, vannak azonban, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy Machiavelli valószínűleg inkább csak kora keserű tapasztalatait foglalta össze.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés