Életmentő robotot építenek az olaszok
Walk-Man például a földrengés sújtotta területeken láthatna el életmentő feladatokat.

Az Olasz Technológiai Intézet (IIT) Walk-Man nevű robotja egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy az emberek számára hathatós segítséget nyújtson a katasztrófahelyzetekben. Február 22-én az IIT egy videóban mutatta a be a humanoid bot egyik frissített verziójának képességeit. A klipben azt szimulálják, hogy Walk-Man miként is tudna elboldogulni egy földrengés által sújtott ipari üzemben.

A teszt alatt a helyiségben a gázszivárgás és tűz jelenléte csupán hipotetikus.

A videóban Walk-Man négy konkrét feladatot hajt végre.

Először kinyit egy ajtót, és belép a szobába. Ezt követően lokalizálja és elzárja a gázszivárgásért felelős szelepet. A gépember ezután eltakarítja a (néhány darab fa formájában megjelenő) törmeléket, és beüzemel egy tűzoltó készüléket.

Walk-Man 2015-ben bemutatott első verziójához képest a jelenlegi változat felsőteste könnyebb és tömörebb.  1,85 méter magas, súlya 102 kiló, és a karjaival egyenként 10 kilogramm tömeget is elbír. Az IIT sajtóközleménye szerint a robot kialakítása megkönnyíti az egyensúly fenntartását és a keskeny átjárókon való navigációt.  Energiahatékonysága szintén javult – az újonnan kifejlesztett bot egy 1 kWh-s akkumulátor használatával két órán keresztül bírja szusszal.

Ami azt illeti, a Boston Dynamics SpotMini nevű ajtónyitó teremtményével ellentétben Walk-Man nem teljesen autonóm. Ehelyett egyfajta avatárként működik – a tevékenységének 80 százalékát egy érzékelővel felszerelt öltözékbe bujtatva egy ember vezérli, árulta el az IEEE Spectrumnak Nikos Tsagarakis, a Walk-Man projekt vezetője.

Tsagarakis szerint az IIT csapat azt reméli, hogy idővel a robot önállóságát növelni tudják, hogy gyorsabban el tudja végezni a feladatokat. Mindez örvendetes, hiszen életmentő küldetések alatt a fürgeség végül is nem éppen a legutolsó szempont.