hirdetés
hirdetés

Környezetvédelem

Élelmiszertermelő légtisztító napelemek

Az élelmezéshez is hasznosítható szén-dioxid-mentesítő rendszert talált fel egy nagy-britanniai startup.

hirdetés

BioSolar Leaf nevű technológiájának tesztelése céljából indít kísérleti projektet egy Arborea nevű brit startup az Imperial College London egyik kampuszán.

A maga nemében egyedülálló rendszer mikroszkopikus növényeket használ a levegő szennyezésének eltávolítására, és e közben élelmiszer-összetevőket (szerves proteineket) állít elő, ami azt jelenti, hogy a szén-dioxid-kibocsátással folytatott viadal mellett az éhezés elleni küzdelemből is kiveheti a részét.

A BioSolar Leafet a mikroalgákhoz vagy fitoplanktonokhoz hasonló mikroszkopikus növények kultúráival beborított, napelemszerű struktúrák alkotják. Ezek az építmények bárhová feltelepíthetők.

BioSolar Leaf (Forrás: Imperial College London/Thomas Glover)

A tenyészetek a fotoszintézisük útján szívják le a levegőből a szén-dioxidot, egyszersmind oxigént is termelnek. A startup honlapja szerint a saját rendszerükből egy hektár egy 100 hektáros erdő hatékonyságával „dolgozik”.

A fotoszintetikus folyamat során keletkeznek azok a fehérjék, amelyeket akár növényi alapú élelmiszer-adalékanyagok előállításához is fel lehet használni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[237797] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés