hirdetés
hirdetés

Energetika

Elektromos vezetéket gyárt a gémmódosított baktérium

A nanoszálakat apró, de nagy teljesítményű elektronikus eszközökhöz is fel lehetne használni.

hirdetés

Ha egy embernek triptofánt adunk – elalszik.

Ha a University of Massachusetts-Amherst biológusai által genetikailag módosított baktériumnak triptofánt adunk, ez apró vezetőképes szálakat hoz létre, amelyeket egy nap majd az elektronikában is fel lehet használni.

Tizenöt évvel ezelőtt a tudósok észrevették, hogy a talajban gyakran előforduló, Geobacter nevű baktérium fehérje mikrofilamentumokat hoz létre, amelyek vasásványokon elősegítik a mikroorganizmus növekedését, és alacsony szinteken ugyan, de áramvezető képességgel is rendelkeznek.

A mikrofilamentumok vezetőképességének növeléséhez a Geobacter egy új, ezúttal már triptofánt is tartalmazó törzsét teremtették meg a szakértők. A triptofán olyan aminosav, amelynek jelentősebb mértékű elfogyasztásával az embereknek alhatnékja támad.

Ez az aminosav ugyanakkor nanoszinten az elektronok szállításában kiválóan jeleskedik.

Hozzáadott triptofánnal a Geobacter fokozott vezetőképességgel megáldott bioszálakat alkot. Az újonnan keletkezett szálak a Geobacter által természetes módon termelt mikrofilamentumoknál 2000-szer vezetőképesebbek és fele olyan vastagok. A maguk 1,5 nanométeres átmérőjűkkel az emberi hajszálnál 60 000-szer vékonyabbak.

Bioszálak (Fotó: University of Massachusetts Amherst)

Normális esetben a nanoszálak megalkotásához mérgező vegyszerekre van szükség, de a kutatást vezető Derek Lovely szerint az ezen bioszálak előállítására szolgáló eljárás „zöld", és a vezetékek maguk sem tartalmaznak toxikus összetevőket.

„Az elektronikus anyagok új forrásaira van szükség, hogy ki lehessen elégíteni a kisebb, de nagyobb teljesítményű és fenntartható módon előállított elektronikus eszközök iránti növekvő keresletet.” – mondta Lovely.

Ha a vezetékek a tömegtermelésre is alkalmassá válnak, a kutatók szerint kábelekként, tranzisztorokként és kondenzátorokként számos területen – deértve például a biokompatibilis érzékelőket, a számítástechnikai eszközöket és a napelemek alkatrészeit is – felhasználhatók lehetnek.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés