Elektromos úton bírtak járásra egy lebénult embert
Járókerettel egyelőre egy huzamban 100 métert tudott megtenni a férfi.

Számos embert a gerincvelő károsodása által okozott teljes alsó végtagbénulás egy életre kerekesszékbe kényszeríthet. Egy új kezelés arra utal, hogy ennek nem kell mindig feltétlenül így lennie: Jered Chinnock, egy hómotoros balesetben 2013-ban lebénult, 29 éves férfi ugyanis újra járni tudott. A sikert egy, a gerincre elektromos ingereket küldözgető eszközzel sikerült elérni.

„Ez arra tanít bennünket, hogy a gerincvelő-sérülés alatti idegsejthálózat a lebénulás után is működőképes maradhat” – nyilatkozta egy sajtóközleményben a kezelésben is részt vállaló Kendall Lee, a Mayo Clinic Neural Engineering Laboratories idegsebésze.

Az új kezelést a Nature Medicine folyóiratban szeptember 24-én megjelent egyik értekezés mutatja be részletesebben.

A módszer tesztelését 22 hetes fizikoterápiával kezdték, hogy megbizonyosodjanak afelől; a páciens önállóan valóban járásképtelen. A Mayo-klinikán ezt követően egy idegsebészcsoport a páciens testébe beültetett egy elektródát, majd pedig egy távirányító közvetítésével az eszközzel elektromos impulzusokat küldött a beteg gerincére. 43 hétre kiterjesztve 113 fizikoterápiás foglalkozáson az elektromos stimuláció és több más változó (pl. futópadsebesség) rengeteg kombinációját próbálták ki a paralízises férfin. A beteg  lassanként elkezdte mozgatni a lábait, de mivel nem érezte őket, egy tükörben folyamatosan nyomon kellett követnie az elhelyezésüket. Végül a beteg kerekes járókeret és az ápolók esetenkénti segítségével 331 lépéssel 111 yardot (kb. 101 méter) tudott megtenni.

A készülék kikapcsolásával a férfi ismét elvesztette a járóképességét, szóval majdnem tökéletesen biztos, hogy az elektromos impulzusok tették számára lehetővé a mozgást. Igazából, nem ez az első alkalom, hogy elektromos ingerrel késztettek járásra egy lebénult embert, a jelenlegi kezelés azonban bebizonyította, hogy az első kísérlet sikere nem csak a szerencsén múlott.