hirdetés
hirdetés

X-57

Elektromos meghajtású repülőt tesztel a NASA

A program tanulságait az árammal mozgatott légi járművek gyártóinak okítására fogja felhasználni a szervezet.

hirdetés

X-57 Mod II néven megérkezett a NASA első tökéletesen elektromos meghajtású „X-plane” repülője. A gép jelenleg az űrügynökség kaliforniai Armstrong Repülési Kutatóközpontjában várja, hogy néhány szigorú tesztet végrehajtsanak rajta.

 Az X-plane sorozat tagjai a NASA új technológiák leteszteléséhez és értékeléséhez létrehozott repülőgépei. A jelenlegi modell például egy elektromos meghajtórendszer vizsgáztatására szolgál. A cél, hogy a tesztek tanulságainak megosztásával az amerikai űrügynökség elősegítse az árammal hajtott légi járművek piacának bővülését.

X-57 (Koncepciórajz; Forrás: NASA)

A NASA először földi feladatokat tervez elvégeztetni a Mod II-vel; a repülési szakasz egyelőre még váratni fog magára. A pontos ütemterv legalábbis a kívülállók számára ismeretlen, annyi viszont biztos, hogy ugyan a gép Mod II konfigurációjának nincs szárnya, a Mod III és IV konstrukcióknak már lesz.

Ha a repülési fázisra sor kerül, két évtized óta ez lesz az első személyzettel ellátott X-plane.

A NASA végső soron azt reméli, hogy az X-57 tesztelése elősegíti majd az elektromos meghajtású légi járművek tanúsítási szabványainak kidolgozását. Nem mellesleg ebbe a kategóriába tartoznak a vertikális felszállásra és landolásra (VTOL) alkalmas, rövidesen letesztelendő „repülő taxik” is.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés