Zamaróczy Ádám 2020. december 22. 15:32
Elektromos jármű gyártásába kezdhet az Apple
A Reuter tájékoztatása szerint 2024-ben rendkívül hatékony akkumulátortechnológiát alkalmazó, árammal hajtott jármű gyártásába foghat az Apple.

Ha minden jól megy, a kocsi lelkét egy „áttörést jelentő”, monocellás kialakítású akkumulátor fogja alkotni. Ilyen dizájn mellett az elem energiacellájába több aktív anyag tölthető, amivel jelentősen meg lehet hosszabbítani a kocsi hatótávolságát.

Az Apple állítólag lítium-vas-foszfátos (LFP) akkumulátortechnológiával kísérletezget. Ugyan az ilyen elemek energiasűrűsége a szokványosnál alacsonyabb, az LFP-rendszerek kevésbé hajlamosak a túlhevülésre, és az előállításukhoz nincs szükség kobaltra.

Ez utóbbi faktornak leginkább etikai szempontból van különleges jelentősége: a világ kobaltkészletének mintegy 60 százaléka a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található, márpedig az állam az anyag kitermeléséhez gyakran gyerekmunkát alkalmaz.

Ha egyáltalán egyszer testet ölt, környezete megértéséhez az új kocsi az iPhone 12 Próhoz és az iPad Próhoz kifejlesztett LiDAR-érzékelőkkel lehet majd teleaggatva.

A hírek szerint az Apple a gyártáshoz egy külső partner segítségét is igénybe kívánja venni. Bár a jelenlegi tervek szerint a jármű előállítása 2024-ben kezdődne meg, lehet, hogy a járványhelyzet miatt sok évvel el kell halasztani az indulást. Mi több, nincs kizárva, hogy a cégóriás szakítani fog a saját autó megépítésének gondolatával, és a közlekedésben releváns innovációit inkább más autóipari cégek számára fogja értékesíteni.