hirdetés
hirdetés

Elásott kincs a Keresztesek erődjéből

Az aranyvagyont egy keresztes erődben találták meg. Az érméket valaki gondosan elrejtette, de már nem tudott értük visszamenni.

hirdetés

Az izraeli Apollónia Nemzeti Parkban, azon a Herzliyához közeli lelőhelyen, ahol a régészek szerint az egykori keresztes erőd, Arsuf állt, egy törött edénybe rejtett aranyérmékre bukkantak. A Tel Aviv Egyetem és az Apollónia Nemzeti Park szakmai felügyelete alatt álló feltáráson többek között 108 aranyérem került elő, ezek közül 93 darab 4, 15 pedig 1 gramm súlyú.

A több mint 100 000 dollárra (kb. 23,5 millió forintra) becsült értékű érmék kissé kopottak, nyilvánvalóan egy családi vagy üzleti vagyon részei voltak. Egyiptomban verték őket mintegy 250 évvel azelőtt, hogy valaki a – harminc éve feltárás alatt álló – erőd egyik padlólapja alá rejtette volna.

A lelőhelyen több száz nyílhegyet és más fegyvert, köztük olyan kőgolyókat is találtak, amiket katapultokból hajítottak ki. Ezek arra utalnak, hogy ádáz csata zajlott a harmadik keresztes hadjárat során a mamelukok és a keresztesek között a terület felügyeletéért. Oren Tal, a Tel Aviv Egyetem professzora az Israel National News munkatársának elmondta, a mód, ahogyan a vagyont elrejtették, egyértelműen arra vallott, hogy tulajdonosa azt remélte, hamarosan visszatér érte. Tal professzor úgy véli, az elrejtő szándékosan választott egy törött edényt, aminek az aljára tette az érméket, majd az egészet homokkal töltötte fel és a padlólap alá rejtette. Remélhette, ha valaki mégis rábukkan, csak egy homokkal telt törött edényt lát, semmi ellopnivaló értéket.

Karosszékben

Szakértők szerint a vagyont az úgynevezett Arsuf-csata során rejtették el, amit Szaladin és Oroszlánszívű Richárd vívott 1191 szeptemberében. A csatát végül Richárd nyerte meg. Az erődöt 1101-ben a Jeruzsálemi Királyság részeként I. Balduin építtette újjá, de 1187-ben a mamelukok elfoglalták, 1191-ben Richárd visszaszerezte. Nem tudni tehát, ki rejtette el a kincset, egy keresztes lovag vagy egy mameluk harcos. Arsufot a 13. században a mamelukok elfoglalták és földig rombolták.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[113569] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés