hirdetés
hirdetés

Éjszakánként a Guernicát lesi

Pablo Picasso világhírű festményének, a Guernicának az állapotát egy mintegy 85 millió forintnak megfelelő összegért fejlesztett, Pablitónak elnevezett robot méri fel.

hirdetés

A nagyméretű robot több tízezer nagyfelbontású képet készít a fekete-fehér, háborúellenes alkotás miroszkopikus méretű pontjairól, hogy a szakértők pontosan megállapíthassák, milyen állapotban van a kép, amely számtalan utazáson vett már részt. A madridi Reina Sofia (Zsófia Királyné) Múzeum – ahol a festményt őrzik – a spanyol távközlési céggel, a Telefonicával fejlesztette ki a robotot, amely infravörös és ibolyántúli felvételeket készít. A Pablito úgy készíti felvételeket, hogy a festmény előtt mozog vízszintesen és függőlegesen. Így nem kell elmozdítani a képet.

Jorge Garcia Gomez-Tejedor, a múzeum vezető restaurátora az El Paisnak elmondta, minden éjszaka zárás után és keddenként, amikor a múzeum a nagyközönség előtt zárva van, Pablito munkába áll, hogy elkészítse a festmény „fotografikus DNS”-ét. A kamera lencséit mozgatni lehet, hogy az egyes részekről még pontosabb felvételek készülhessenek. Pablito olyan buborékokat és repedéseket is képes felfedezni, ami szabad szemmel nem látható.

A festmény 1998-ban már átesett egy hasonló fotografikus átfésülésen, bár az akkor használt berendezés távolról sem volt olyan korszerű, mint Pablito. Akkor 129 sérülést fedeztek fel. Picasso a Guernicát a spanyol köztársasági kormány megbízásából festette meg az 1937-es Párizsi Világkiállításra a Franco tábornok és a spanyol köztársaságiak között dúló véres polgárháború jelképeként. A festmény rögtön elkészülte után utazásra indult, közel 20 éven át számos városba ellátogatott. Az utazásokkor feltekerték a hatalmas méretű festményt, és ez sokat rontott az állapotán.

A Guernica csak 1981-ben tért haza Spanyolországba, mivel Picasso kikötése az volt, hogy amíg helyre nem áll a demokrácia az országban, nem kerülhet oda vissza. Guernica az észak-spanyol baszk föld fővárosa volt, a Francót támogató német és olasz repülők porig bombázták 1937. április 26-án.

Karosszékben
A második világháború elvonta a figyelmet a spanyol polgárháborúról, de szörnyű tragédiák történtek az országban. Nagyon sokan haltak meg a harcokban, még többeket hurcoltak börtönbe politikai nézeteiket miatt. Nők és gyerekek is meghaltak. Garcia Lorca költőt is akkor lőtték le egy falu határában, és hiába kérvényezik, a hatóságok a mai napig nem adták meg az engedélyt maradványainak feltárására. Persze Picasso festménye minden háború okozta tragédiát megelevenít.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés