hirdetés
hirdetés

Irodalom

Einstein mellett nyugalomra lel Kafka

Hosszú vita és pereskedés után, az izraeli bíróság az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak ítélte a 20. század egyik legnagyobb írójának, Franz Kafkának több ezer darabból álló, eddig soha nem látott kéziratállományát.

hirdetés

A Jeruzsálemben lévő gyűjteményben őrzik Einstein relativitáselméletről szóló kéziratát is. A kéziratokat Kafka közeli barátja, Max Brod titkárnőjének két lánya örökölte anyjuktól és a rendkívül értékes dokumentumanyagot egy bankban őrizték, anélkül, hogy bárki láthatta vagy tanulmányozhatta volna azokat. A jeruzsálemi Nemzeti Könyvtár azonban vitatta a tulajdonjogot arra hivatkozva, hogy Brod a kéziratokat a jeruzsálemi könyvtárra hagyta halála előtt.

A 40 ezer oldalnyi dokumentumgyűjtemény őrzi Brod naplóját, valamint Kafkának más neves írókhoz írott leveleit is. Kafka az Osztrák-Magyar Monarchiában, Prágában született német nyelvű zsidó családba. Műveit német nyelven írta. Ulrich Raulff, a Német Irodalmi Archívum vezetője az AFP-nek elmondta, a titkárnő lányainak tulajdonjogát támogatták a Tel Aviv-i bíróságon bevallottan is azért, hogy tőlük később megvásárolhassák az iratokat, mivel azoknak – Raulff szerint – Németországban a helyük.

Raulff szerint az iratok felbecsülhetetlen értékűek, már csak azért is, mert Kafka nagyon kevéssé ismert személyes életébe engednek bepillantást. A tüdőbajban szenvedő Kafka röviddel halála előtt, 1924-ben azzal adta át kéziratait, köztük A per, A kastély, Az átváltozás, az Amerika szövegét Brodnak, hogy halála után olvasatlanul égesse el mindet. Egy másik köteget szerelmének, Dora Diamantnak adott ugyanilyen kéréssel.

Kafka 1924-ben bekövetkezett halála után a nő habozás nélkül elégetett mindent, eleget téve az akkoriban szinte még ismeretlen író utolsó kérésének, de Brod ezt nem volt képes megtenni. Sőt publikálta a novellákat, amelyek a 20. század egyik legnagyobb írójává emeltek a depresszióban, és súlyos önértékelési zavarokban szenvedő Kafkát. Brod titkárnőjének lányai a per elvesztése után máris bejelentették, az iratanyag publikálásából származó szerzői jogdíjakra igényt tartanak.

Karosszékben
Aviad Stollman, a Nemzeti Könyvtár kurátora az AFP-nek azt is elmondta, az iratanyagot kiállítják, és digitalizálják, ezután pedig felteszik az internetre, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék megismerésüket és kutatásukat. Otto Dov Kulka, az izraeli Héber Egyetem professzora, Kafka munkásságának szakértője úgy véli, a legjobb helyre került a hatalmas mennyiségű dokumentumegyüttes. A Nemzeti Könyvtár gondosan őrzi Einstein relativitáselméletét és most ugyanolyan gonddal fogják őrizni mellette Kafka műveit is.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[117016] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés