hirdetés
hirdetés

Városlakó

Éhínség Jeruzsálemben

Bizonyítékok kerültek elő arról a szörnyű éhínségről, amely Jeruzsálemet sújtotta 2000 évvel ezelőtt.

hirdetés

Főzőedényeket és lámpást találtak egy ősi ciszternában a Siratófal közelében. Kutatók szerint ezeket azok a zsidók hagyták hátra, akik sötét rejtekekben ették meg ételüket a zsidóknak a római uralom elleni felkelése során – jelentett be az Izraeli Régészeti Felügyelet (IAA). Ez az első régészeti bizonyíték, ami egyértelműen köthető ahhoz az éhínséghez, amit Jeruzsálem ostroma okozott – mondta el Eli Shukron kutatásvezető, az IAA munkatársa a LiveScience-nek.

A zsidó háború a római uralom ellen 66-tól 70-ig tartott és a zsidók vereségével végződött. A rómaiak kiűzték a zsidókat Jeruzsálemből, a város nagy részét, köztük a Második Templomot is elpusztították. A teljes edénykészlet és az olajmécses azt jelzi, hogy az elrejtők a búvóhelyen ették meg kevéske ételüket, amit nyilván ott is tároltak, hogy senki meg ne találhassa azt, ez pedig alátámasztja Josephus Flavius történetíró elbeszélését a Zsidó háborúról – mondta el Shukron a LiveScience-nek. Josephus Flavius szerint a város lakói titokban ettek attól félve, hogy a felkelők elveszik élelmüket. Mivel sehol nem volt élelem, a felkelők betörtek a házakba és elvették, amit találtak, ha a lakók letagadták, hogy van élelmük, megkínozták őket, hogy elárulják, hová rejtették azt.

Karosszékben

Flavius szerint 1 100 000 ember halt meg a felkelés alatt, s noha a történészek a számot túlzónak tartják, biztos, hogy több százezren haltak meg. Az első templomot, Salamon templomát, Kr. e. 586-ban pusztították el, amikor a zsidókat a babiloni fogságba hurcolták. Az új templom építése Kr. e. 535-ben kezdődött meg és Kr. e. 515-ben avatták fel. A Siratófal (Nyugati Fal) a Heródes által újjáépített második templom udvarát határolta.

 

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[133269] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés