hirdetés
hirdetés

Történelem

Éhező kormányzók

Bármilyen meghökkentő, akadtak éhező, alultáplált kormányzók – az ókori Egyiptomban.

hirdetés

A Granada és Jaen Egyetem kutatói az Asszuán-régióban lévő Qubbet el-Hawa temető feltárása során jutottak erre a következtetésre. Több mint 200 múmiát és a 33. számú sírban talált csontvázakat vizsgálták meg és azt találták, hogy még a főkormányzók sem éltek olyan jó körülmények között, mint azt eddig gondolták. Nagy többségük egyenesen az alultápláltság és egy sor fertőző betegség jeleit mutatta, és kirívóan magas volt a gyermekhalandóság.

Az egyik fakoporsó
A Kairótól 1000 kilométerre délre lévő, éppen Asszuán várossal szemben fekvő temetőt a 12. dinasztia idején (Kr. e. 1939-1760) építették a terület vezető tisztségviselői és családtagjaik részére, majd legalább háromszor (a 18., 22. és 27. dinasztiák idején) újra használták. Qubbet el-Hawa az egyik legnagyobb ókori nekropolisz Egyiptomban, jelentőségét emeli, hogy az egyik halottas kamrája érintetlen állapotban került elő benne három, szépen díszített fakoporsóval.

Miguel Botella Lopez, a kutatócsoport vezetője a LiveScience-nek elmondta, hogy noha Egyiptom ebben az időben kulturálisan ritka fejlett volt, az antropológiai elemzés azt mutatja, hogy még a magas társadalmi rangúak is bizonytalan életkörülmények között éltek. A Nílus szennyezett vize okozhatta a rengeteg megfigyelt gyomor- és bélrendszeri betegséget, a fertőzéseket. A vizsgált egyedek nagy többsége a fertőzések és az alultápláltság következtében 17-25 éves kora körül meghalt.

Karosszékben
A dinasztiaalapító I. Amenemhat elődje, IV. Mentuhotep vezíre volt, vagyis nem álltak rokonságban egymással. A dinasztia idején Egyiptom meghódította Núbiát, de általában a jólét és a békesség idejének tartják az egyiptológusok. Annál meghökkentőbb az új felfedezés.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[126900] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés