hirdetés
hirdetés

Érzékelő

Ehető szenzor a gyomor-bél betegségek felismeréséhez

Az érzékelő a bélfalba kapaszkodva az abnormitások nyomon követésében és a rendellenességek diagnosztizálásában is hathatós segítséget nyújthat.

hirdetés

A gyomor hosszan tartó tanulmányozása bonyolult; az orvostudomány éppen ezért kezdett el jelentős energiákat fordítani a lenyelhető szenzorok kifejlesztésébe. Az MIT (Massachussettsi-i Műszaki Egyetem) és a Brigham Női Kórház kutatói kiötlöttek egy érzékelőt, amelyet úgy terveztek, hogy a gyomor-bél traktus falához tapadva nyomon kövesse az összehúzódásokat a betegségek azonosítása érdekében.

Hajlékony szenzor (Forrás: MIT)

A szenzor itt fel tudja ismerni az atipikus mozgásokat, például az élelmiszerek tovább haladásának lelassulását, amelyet potenciálisan emésztőrendszeri rendellenességek okozhatnak. Az eszközzel az orvosok egyúttal az elhízás miatt kezelt betegek élelmiszer-bevitelét is felügyelni tudják.

A csapat a Nature Biomedical Engineering folyóirat legújabb kiadásában jelentette meg a kutatásainak eredményét.

A szenzorok piezoelektromos anyagokból készülnek, amelyek meghajláskor áramot és feszültséget generálnak. Ezen felül az emberi bőr rugalmasságát imitáló polimereket is tartalmaznak, így amikor a gyomor-bél fala kinyúlik, ők is így tesznek.

A kísérletek alatt kiderült, hogy az érzékelők kellően robosztusak ahhoz, hogy sertések gyomorfalába süllyesztve két napig is kibírják a „gyűrődést”, márpedig a tartósság a huzamosabb megfigyelések esetében nem utolsó fegyvertény.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés