Együttműködő robotok és rugalmas vezérlők
Az ABB, az energetika mellett az ipari automatizálás, a robotika és hajtások terlületén is innovatív technológiák vezető fejlesztője. Két terméküket mutatjuk be az együttműködő robotok és a vezérlőtechnológia területéről.

A világ legelső valóban együttműködő robotjaként a piacra 2015-ben bevezetett kétkarú YuMi sikerét követően az ABB az együttműködő robotok portfóliójának bővítése céljából kifejlesztette annak egykarú változatát. A kompakt és könnyű (mindössze 9,5 kg súlyú) egykarú YuMi bárhol, tehát mennyezeten, asztalon és falon egyaránt gyorsan és rugalmasan telepíthető már meglévő gyártósorok kiegészítéseképpen. Az ultrakönnyű magnéziumkar hét tengely mentén képes elfordulni, így a 6 tengelyes robotoknál ügyesebben utánozza az emberi mozdulatokat. A robotot kifejezetten arra tervezték, hogy megfeleljen az apró alkatrészek összeszerelése – így többek között a fogyasztói elektronika és a fogyasztási cikkek előállítása – terén mindenekelőtt a kis- és középvállalkozásoknál gyorsan változó gyártási igényeknek. Az egykarú YuMi előnye, hogy rövid ciklusidőkre képes, munkaterületet nem kell körülötte elhatárolni. Egyszerű, lead-through programozással kezelhető, kis beruházásigényű és könnyen beépíthető. 

IRB 14050 Single-arm YuMi

Az egykarú változat ugyanolyan intuitív, könnyen elvégezhető lead-through programozást kínál, mint kétkarú testvére, ami annyit jelent, hogy a dolgozók egyszerűen és gyorsan megtaníthatják a robotnak a megfelelő mozdulatokat és pozíciókat, nagymértékben leegyszerűsítve ezzel a programozás munkáját. A robot egyszerű programozhatósága és rugalmas telepíthetősége számos iparágban jelent nagy segítséget, ráadásul a kis- és középvállalkozások elől is elhárulnak az akadályok, hogy belépjenek a robotautomatizálás világába. A rendkívül sokoldalú YuMi robotcsalád tagjai számtalan konfigurációban kombinálhatók. A termelés rugalmasságának fokozása érdekében az egykarú YuMi robot például alkatrészekkel láthatja el kétkarú változatát, vagy annak harmadik karjaként is működhet, ha a komplexebb összeszerelő feladatok végrehajtása kettőnél több robotkart kíván.

ABB IRB14050 – Technikai jellemzők
 • 500 g névleges terhelhetőség
 • Kis helyigény, 7 tengelyes robotmozgás
 • Rendkívül könnyű manipulátor – 9,5 kg
 • Felszerelés bármilyen helyzetben
 • Képalkotó funkcióval rendelkező beépített vákuumos megfogó
 • Kategóriájában a legbiztonságosabb konstrukció
 • Nagy munkavégző sebesség és pontosság
 • PL d Cat 3 biztonsági és vészleállító funkció

ABB OmniCore kis méretű robotvezérlő

Robotvezérlő és kezelőegység

A jövő gyára változatos termelési igényeinek kielégítéséhez a gyártóknak olyan vezérlőre van szükségük, amely páratlan rugalmasságot, összekapcsolhatóságot és teljesítményt nyújt. A minden eddiginél rugalmasabb felszerelhetőség mellett az ABB OmniCore vezérlője a legújabb digitális technológiák beépítésének rugalmasságát is fokozza. Ezt a rugalmas és bővíthető vezérlőt az iparág legváltozatosabb kiegészítőivel, köztük terepibusz-protokollokkal, valamint különféle képalkotó és erőszabályozó eszközökkel lehet ellátni.

Az OmniCore vezérlőjét a következők jellemzik: jelentős méretcsökkenés és rugalmas felszerelhetőség; kategóriájában a legjobb mozgásvezérlés és -pontosság; modern leegyszerűsített felhasználói felület a teljesen új, nagy teljesítményű és intuitív FlexPendant kezelőeszközön; beépített SafeMove2 (az ABB biztonsági megoldása helyet takarít meg, és segíti az együttműködő alkalmazásokat); kiegészítők, köztük terepi buszok, képalkotó rendszerek és érzékelők lenyűgözően széles választéka; beépített csatlakoztathatóság az ABB Ability digitális platformhoz és a kapcsolódó szolgáltatásokhoz.

A megrendelt vezérlőt az ABB legnagyobb teljesítményű, ugyanakkor legintuitívabb operációs rendszerével, a RobotWare 7-tel szállítja a cég. Ez az operációs rendszer olyan új tulajdonságokat és funkciókat kínál, amelyek az új fejlesztésű, nagy teljesítményű és intuitív FlexPendant kezelőn keresztül minden eddiginél magasabb szintre emelik a robotok képességeit. Az ABB Ability digitális platform és az ABB Ability Connected Services funkció ott van minden új vezérlőben, akárcsak az ABB SafeMove2 biztonsági szoftvermegoldása. Ez azt jelenti, hogy az új vezérlők segítségével bármelyik csatlakoztatott ipari robot együttműködő robottá alakítható.

ABB OmniCore kis méretű robotvezérlő – Főbb jellemzők és előnyök
 • Amilyen kicsi, olyan nagyszerű!
 • Integrációs lehetőségek széles köre.
 • Elegáns kábelvezetést biztosító asztali változat az egyszerű integráció szolgálatában.
 • Szabványos 19 col méretű szekrénybe szerelhetőséget biztosító szerelőkészlet
 • A hűtés veszélyeztetése nélkül függőleges felszerelhetőséget biztosító szerelőkészlet hátsó tartókonzolokkal.

ABB FlexPendant

ABB FlexPendant – Főbb jellemzők és előnyök
 • Modern, intuitív és nagy teljesítményre képes.
 • A szokásos mozdulatokkal – csippentés, söprés és érintés – kezelhető nagy méretű multi-touch kijelző.
 • Üzem közben cserélhető. Működés közben leválasztható, és több robot között is megosztható.
 • A testreszabás lehetőségeinek széles köre.

Az ABB innovatív technológiák vezető fejlesztője és szállítója az energetikai hálózatok, energetikai termékek, az ipari automatizálás, a robotika és hajtások terén. Ilyen termékeket és szolgáltatásokat kínál világszerte a közüzemi energiaszektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális szektorban működő ügyfeleinek. Termékskálánk a villanykapcsolóktól a robotokig, az óriás méretű transzformátoroktól az olyan szabályzó rendszerekig terjed, amelyek átfogóan kezelnek energiahálózatokat, és hozzájárulnak a gyárak hatékony működtetéséhez. Az ABB magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban, összesen 2200 főt alkalmaz itthon. Az ABB technológiái szerte az országban megtalálhatók, több mint 1450 helyszínen, több mint 88 000 installált bázis.

(A cikk eredetileg a RoboTech katalógusunkban jelent meg.)