Együtt, innovatívan, globálisan
A hagyományokhoz hűen ebben az évben is a vásári szezon nyitányaként tájékoztatott az év szerszámgépes trendjeiről és számtalan újdonságáról a DMG/Mori Seiki házi kiállítása január 29. és február 2. között a dél-bajorországi Pfrontenben. Az Együtt, innovatívan, globálisan mottóval megrendezett eseményen hat új fejlesztésű megmunkálógépet először láthattak a szakemberek.

Idén sem lehetett panasz az érdeklődésre: áramlott a tömeg a DMG/Mori Seiki kötelékébe tartozó Deckel Maho pfronteni gyárában kialakított kiállítási csarnokokban. A seregnyi érdeklődő között alig lehetett látótávolságba jutni a több sorban telepített működő megmunkálógépekhez, szinte minden szék foglalt volt a technológiai szemináriumokon és csak hosszas vadászattal lelt a megfáradt szemlélődő üres helyet a magában is több száz négyzetméteres vendéglátó részben.

Most is mintegy ötezer szakmabeli látogatta meg január végén, február elején a két nagy múltú szerszámgépgyártó, a német DMG és a japán Mori Seiki szoros európai együttműködése keretében alakult közös vállalat házi kiállítását a téli időszakban (is) szemkápráztató látványt nyújtó bajor Alpokban. 4300 négyzetméteren nemcsak hogy több mint 70 legmagasabb technológiai színvonalat képviselő gépet tekinthettek meg „élőben”, munka közben az érdeklődők, hanem hat világpremiert is tartottak. Ezen felül itt volt az NXL sorozat három gépének európai premierje, valamint kilenc kiemelkedő innovációval bővülve jelentkeztek korábbi sikermodellek.

Kimagasló évet zártak

A szerszámgépgyártás világtrendjeiről, illetve a DMG/Mori Seiki eredményeiről és terveiről Rüdiger Kapitza, a DMG konszernbe tartozó Gildemeister AG, valamint Masahiko Mori, a Mori Seiki Co. Ltd. elnöke adott tájékoztatást a házi kiállítás első napjára időzített nemzetközi sajtótájékoztatón. A szerszámgépek dinamikusan fejlődő és jelenleg mintegy 70 milliárd eurós világpiacán idénre újabb közel 8 százalékos bővülést jósolnak az elemzők. A legfőbb növekedési potenciált az USA és Ázsia jelenti, ezen belül is egyedül Kína veszi fel a kibocsátott berendezések közel 40 százalékát. A DMG/Mori Seiki a 2012-es üzleti évet kimagasló eredménnyel, több mint 2 milliárd eurós értékesítéssel zárta, amelynek zömét az eladott mintegy 8000 szerszámgép adta.

A piacok megtartása valamennyi gépgyártó számára csak intenzív kutatás-fejlesztéssel képzelhető el. A DMG a Mori Seikivel együttműködve 2013-ban 27 új innováció bevezetésére készül, amelyek közül 16 bemutatására az idei EMO szerszámgépes szakvásáron kerül majd sor – mondta Rüdiger Kapitza. A Gildemeister első embere az energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot emelte ki korunk fő és megkerülhetetlen ipari törekvései közül, és mindjárt jó példaként a pfronteni üzemet hozta fel. A Deckel Maho ésszerűsítéssel elért 30 százalékos energiamegtakarítással, hatékonyságnöveléssel, alternatív energiahordozók kihasználásával, valamint áram-visszatáplálással több millió eurós kiadástól mentes évente.

A két nagy múltú szerszámgépgyártó együttműködésének európai főhadiszállása ez év végén, jövő év elején nyílik majd meg Svájcban, és tervezik Japánban egy közös technológiai központ felállítását. Még idén ősszel új gyártóhely kezdi meg a termelést Kínában, bővítik a sanghaji termelőüzemet. 2014-ben pedig Oroszországban és Stuttgart mellett Németországban nyitnak gyárat, miután tavaly az USA-ban és Japánban avattak új gyártólétesítményt – számolt be Masahiko Mori a nagyívű közös fejlesztésekről.

Technológiai szemináriumok

A házi kiállítás első négy napján tartott technológiai szemináriumok napi bontásban a termelésoptimalizálást szolgáló, jövőbe mutató technológiák témáit ölelték fel.

Energiahatékonyság: átfogó energiakoncepcióval és egyszerű intézkedésekkel az energiaköltségek akár 25 százaléka is megtakarítható.

Automatizálás: szerszámgépek automatizálásának trendjei és újdonságai; megoldások az alapkivitelű automatizálástól a rugalmas gyártócellákig és gyártósorokig; anyagáramlási koncepciók közvetlenül a gyakorlatból, a termelékenység és a minőség növelésének lehetőségei.

Repülőgépipar: új termelési stratégiák, anyag- és piaci trendek a repülőgépiparban; a forgácsolómegmunkálás jövőbeni jelentősége.

Autóipar: trendek es újdonságok, kulcsrakész megoldások; nagygépek és komplett megmunkálást biztosító, vízszintes megmunkálóközpontok, e-mobility.

A 680 négyzetméteres külön területen kialakított bemutatóteremben első alkalommal fókuszáltak az automatizálási megoldásokra a maximális termelékenységet célzó 11 rendszermegoldással. Ezen felül a DMG/Mori Seiki LifeCycle Services folyamatoptimalizálási szolgáltatásai és szerviztermékei közül ugyancsak első kézből válogathattak a szakemberek.

Ezeket láthatták először a szakemberek
Az idei házi rendezvényen először kiállított világújdonságokra Christian Thönes, a Gildemeister AG elnökségi tagja hívta fel a sajtótájékoztatón a figyelmet (nagyobb képek a képgalériában)
 
 
DMC 80 H linear: vízszintes megmunkálás 25 százalékkal nagyobb termelékenységgel és tartós pontossággal köszönhetően a lineáris hajtástechnikának. 
 
NLX2500SY/700 made in Europe: nagy stabilitású univerzális esztergagép BMT technológiával a kiemelkedő marási teljesítményért.  
 
DMU 125 FD monoBlock: öttengelyes marás és esztergálás 2600 kg-ig és 288 Nm forgatónyomatékig 44 kW-os motororsóval.  
 
DMC 65 FD monoBlock: termelékeny öttengelyes megmunkálás maró-esztergáló technológiával és hárompalettás palettacserélővel.  
 
CTX beta 2000: high-tech univerzális esztergagép 600 mm átmérőig és 2000 mm hosszig.  
Dixi 210 P: precíziós fúrási pontosság (4 μm) a kiemelkedő pontosságú nagy munkadarabok öttengelyes megmunkálásánál.