hero
Kis Endre 2012. szeptember 24. 17:45
Egyszerűbb 3D-s tervezés SolidWorks 2013-mal
A Dassault Systèmes 3D-s tervezőmegoldásának legújabb kiadása a modellek gyorsabb létrehozásával, teljesítményoptimalizálással és a sokrétűbb együttműködés lehetőségével segíti a termékfejlesztés folyamatát.

A szeptembertől elérhető SolidWorks 2013-at a Dassault Systèmes több mint kétszáz ügyfelének visszajelzései alapján fejlesztette tovább. A friss verzió többek között fejlett tervezőalkalmazásokkal és rajzolóeszközökkel bővült, almodell-szimulációt, részletesebb költségbecslést, hálózati renderelést tartalmaz, továbbá megkönnyíti az adatok és dokumentumok megosztását, hordozását.

A Dassault Systèmes 3DEexperience platformjára épülő SolidWorks 2013 a könnyű kezelhetőséget széles körű testre szabhatósággal ötvözi. Az új felhasználók így gyorsan elsajátíthatják használatát, míg a tapasztalt felhasználók hatékonyabban elvégezhetik a korábban összetettnek és bonyolultnak számító feladatokat. Az előző húsz kiadás sikerére építve a 2013-as verzió magában foglalja a SolidWorks megoldások teljes skáláját a 3D-s tervezés és szimuláció, a műszaki dokumentáció, a termékadat-kezelés és a fenntartható tervezés terén.

Hatékony tervezőeszközök

A SolidWorks 2013 hatékonyabb szimulációt lehetővé tevő új eszközökkel, valamint kibővített környezeti és költségelemzéssel teszi gördülékenyebbé a termékfejlesztés folyamatát, a mérnöki ötletek megragadásától a gyártás beindításáig. A SolidWorks Costing költségkezelő eszközzel a felhasználók az eddiginél több alkatrésztípust vonhatnak be az automatikus költségszámításba, a továbbfejlesztett költségadatoknak és az új API-knak köszönhetően pontosabb árajánlatokat készíthetnek, így a projektet biztosabban a költségvetés keretein belül tarthatják.

A SolidWorks Sustainability új nyersanyagokra vonatkozó hatásvizsgálati eszközökkel bővült, amelyekkel a mérnökök a tervezés során hozott döntéseket a fenntarthatóság, a környezetre gyakorolt hatás szempontjából is elemezhetik. A SolidWorks Flow Simulation áramlásszimulációs eszközzel pedig vizuálisan is megjeleníthetik a folyadékok áramlását sokoldalú alakzatok körül, és az elemzés eredményét könnyebben összehasonlíthatják többféle tervezési konfigurációra nézve. Az új eszközök mellett a nemrég bemutatott SolidWorks Plastics és SolidWorks Electrical csomagok is segítik a tudatosabb döntéshozatalt, ami egyszerűbb terveket, kevesebb hibát és gyorsabb piacra jutást eredményez.

Gyorsabb modellalkotás

A tervezőszoftver most megjelent verziójában további új funkciók segítik a felhasználót az összetett alakzatok gyorsabb és egyszerűbb létrehozásában és módosításában, a 3D-s modellek és 2D-s rajzok hatékonyabb elkészítésében. A Conic (kúpszelet objektumok) funkció finom átmeneteket biztosít a meglévő alakzatok között, míg az Intersect (metszeti alakképző) segítségével az alakzatok vázlatkészítés nélkül, gyorsan hozzáadhatók vagy eltávolíthatók. A Varying Dimension Patterns (változó méretű kiosztásminták) funkcióval a felhasználók időt takaríthatnak meg a minták létrehozása során, rugalmasabbá tehetik a tervezést és csökkenthetik a modellekhez szükséges funkciók számát.

A Section View Assist (metszeti nézet segéd) segítségével gyorsabban elkészíthetők a következetes metszeti nézeteket adó termelési rajzok. A SolidWorks teljesítményének optimalizálásához szintén új eszközök állnak a felhasználók rendelkezésére. A CAD Administrator Dashboard (CAD rendszergazda vezérlőpult) összesítő nézetet ad a tervezőszoftver felhasználóiról, így egyszerűsíti a jogosultságok kezelését és a hibaelhárítást is.

A Simulation Sub-modeling (almodellezés) és Incremental Meshing (növekményes hálógenerálás) eszközzel nagy és összetett modellek specifikus területein is pontos és gyors szimulációs elemzés végezhető. A PhotoView 360 Network Rendering (hálózati renderelés) segítségével a számítási feladat elosztható a hálózatba kötött számítógépek között, ezáltal a fotorealisztikus képek gyorsabban előállíthatók.

Sokrétűbb együttműködés

A tervezőmérnökök többsége földrajzilag elosztott csapat tagjaként dolgozik. A csoportmunka hatékonyságát a SolidWorks 2013 továbbfejlesztett kommunikációs és vizualizációs képességekkel növeli, amelyek lehetővé teszik a tervek és az adatok sokrétű megosztását. A SolidWorks Enterprise Product Data Management (vállalati termékadat-kezelés) munkafolyamat a felhasználók közötti kapcsolattartást és a dokumentumok kezelését, megosztását teszi gördülékennyé. A Dassault Systèmes a DraftSightot integrálta az EPDM-mel, így abban hozzáférhetők a gwg fájlok, és a 2D beépíthető a tervezési folyamatba.

Az eDrawings segítségével a felhasználók mobil készülékről, bárhonnét megtekinthetik a terveket, és azokat kijelölésekkel, megjegyzésekkel láthatják el. Nem utolsósorban a Previous Release Interoperability funkciónak köszönhetően a SolidWorks 2013 együttműködik a korábbi verziókkal, és a benne létrehozott fájlokat közvetlenül is meg lehet nyitni a SolidWorks 2012-ben (ha a vállalat telepítette az SP5 javítócsomagot). Ez az átjárhatóság a vállalat belső tervezőcsapatai, valamint beszállítói és ügyfelei közötti együttműködést éppúgy megkönnyíti, mint az új verzióra történő áttérést.