Egyre jobb fényképek érkeznek a Plutóról
A NASA űrszondájának legutóbbi felvétele már mindössze 3,7 mérföld távolságból örökíti meg a törpebolygót.

Amint az várható volt, a Plutóhoz közeledő New Horizons űrszonda egyre jobb fotókat küld a Naprendszer peremén barangoló égitestről. Ezek közül is a legutóbbi a Plutót és legnagyobb holdját, a Charont a maguk kozmikus táncát kimerevítő pillanatképen ábrázolja. A két égitest között 12 200 mérföldnyi űr húzódik, és mivel egy közös súlypont körül keringenek, a tudósok esetenként „bináris bolygóként” szokták felemlegetni őket.

A fent látható fotót a New Horizons július 8-án, 3,7 mérföld távolságból készítette. A NASA megjegyzi, hogy: „A Pluto szegélyénél található világos részek többnyire a képfeldolgozás eredményei, de a sötét «bálna» alatti világos szilánk, amelyet a feldolgozatlan képeken is látni lehet, tényleg létezik.”

Ezen a képen a fenti kompozíciót láthatjuk, méghozzá a korábban megszerzett színinformációk alkalmazása mellett:

A második, kiszuperált felvétel kiemeli a Pluto és kísérője közötti különbségeket. Míg az előbbi vöröses barna, sziklás és körülbelül 1500 mérföldes átmérővel rendelkezik, a Charon feleakkora, „jegesebb” és szürke.

„Ez a két objektum már évmilliárdok óta együtt van, egyazon keringési pályán, de teljesen eltérnek egymástól” – fogalmazott egy közleményben Alan Stern, az űrszondával végzett kutatás vezetője.

Az új képeken a Charon felszínén bizonyos világosabb területek akár meteorkráterek jelenlétére is utalhatnak. Ha ez így van, a New Horizons talán a hold belsejébe is bekukucskálhat, hogy a Charon rejtett részeinek anyagát is azonosítani tudja.