Egyedül tanul járni a Google új robotja
A mechanikus jószág a megerősítéses tanulás és a mély tanulás technológiáját kombinálva válik önállóan képessé egymás után rakosgatni a lábait. A gép sima felületen 1,5 óra alatt sajátította el a relatíve összeszedett sétálgatás fortélyait.

A Google Georgiai Műszaki Intézete (Georgia Institute of Technology) és a Kaliforniai Egyetem kutatói létrehoztak egy robotot, amely mesterséges intelligencia (MI) segítségével teljesen egyedül tanult meg járni. Ennél a robotnál a mély megerősítéses tanulásnak nevezett módszert használták, amely két különféle típusú MI-technológiát, jelesül a megerősítéses tanulást és a mély tanulást ötvözi magában. Amíg az előbbi keretében egy algoritmus próbák és hibák sorozatán keresztül segít végrehajtani egy feladatot, a mély tanulás közbenjárásával a rendszer folyamatosan tanulmányozza, majd pedig feldolgozza a környezet felől beözönlő nyersadatokat.


A tudósok robotja sima felületen 1,5, erősen bordázott lábtörlőn 4,5, memóriahabos matracon pedig 5,5 óra alatt sajátította (viszonylag) önállóan el a sétálgatás mikéntjét. Jie Tan, a projektben részt vevő tudós azt mondta, hogy a jövőt a járásképes robotok jelentik. Anatómiai felépítésük következtében az emberek a környezetük jelentős részét gyaloglásra ideális területté alakították át, és ehhez a gépeknek is minél előbb alkalmazkodniuk kell.