Egyedül nem megy
A legjobb szerszámgép vásárlására fordított kiadás is csak meg nem térülő befektetés, ha a szerszámgépet nem a legmegfelelőbb forgácsolószerszámokkal működtetik – summázható a november 10-én megrendezett közös DMG-Walter rendezvény üzenete.

Közös szakmai rendezvényre invitálta a szakembereket a fémmegmunkálási iparág két nagy múltú német cégének magyarországi képviselője, a szerszámgépgyártó Gildemeister cégcsoport leányvállalata, a DMG Hungary Kft., illetve a forgácsolószerszámok terén meghatározó piaci szereplő Walter AG hazai értékesítője, a Walter Hungária Kft. A DMG Hungary budapesti gépbemutató termében tartott előadások és bemutatók azt célozták, hogy az érdeklődőket minél mélyebben beavassák, milyen felhasználói előnyökkel kecsegtet a két cég stratégiai együttműködése.

Kofferben érkezik a gyors segítség

A több éves konszernszintű kooperáció a mindkét vállalat által felhalmozott sok évtizedes, sőt több mint évszázados tapasztalat összefűzésén alapul. A teljes cégcsoportokra hozott döntés mindenütt érvényes, valamennyi országban a helyi vállalatok lokálisan támogatják egymást a stratégiának megfelelően. A kooperáció lényege, hogy a Walter a legmegfelelőbb csúcsminőségű szerszámokat fejleszti a DMG szerszámgépei számára (is), az utóbbi pedig gépeinek értékesítésekor szerszámkészletek formájában opcionálisan kínálja az adott berendezéshez legmegfelelőbb munkaeszközöket.

A szerszámkofferek a legalapvetőbb készletet tartalmazzák az általánosan előforduló forgácsolási feladatok ellátására, és nagy előnyük, hogy az így összekészített csomaggal a megvásárolt szerszámgép azonnal üzembe vehető. A kiteket géptípustól, konkrét megmunkálási feladattól, illetve a piaci szegmenstől függően lehet kiválasztani.

A kooperáció a következő szerszámgéptípusok esetében teljesedik ki: DMC xx35 V családba tartozó univerzális függőleges megmunkálócentrumok, DMF hagyományos megmunkálóközpontok, DMU monoBlock univerzális marógépek, illetve DMU duoBlock portál kialakítású univerzális marógépek. Az e családokba tartozó berendezésekhez ajánlják a szakemberek a Walter szerszámcsomagjának választását.

Soha ennyi újdonság nem jelent meg az EMO-n

A stratégiai együttműködésen túl a közös összejövetel másik fő témája volt a nemrégiben megrendezett hannoveri EMO 2011 fémmegmunkálási szakvásáron bemutatott újdonságok kiemelése. Mindkét nagyvállalat számos világújdonságot vonultatott fel szeptemberben, a fémmegmunkáló ágazat régen nem tapasztalt konjunkturális csúcspontjával időben egybeeső seregszemlén. A Gildemeister cégcsoport egyre jobban kiteljesedő együttműködése a japán Mori Seiki szerszámgépgyártóval a hatalmas közös stand formájában is kifejezésre jutott.

A jövőben nemcsak az értékesítés, hanem a technológiai újdonságok közös kihozatala is részét fogja képezni a kooperációnak. A kiállítási standon bemutatott 97 high-tech szerszámgép közül egyébként 25 esetében a világpremiert időzítették ez EMO-ra. Az újdonságok tekintetében a Walter sem maradt le, elsősorban a termelékenység és a hatékonyság növelését célzó új megoldásai kerültek a középpontba Hannoverben. Kiemelkedik ezek közül is a teljes esztergapaletta továbbfejlesztése, és különösen a legújabb generációs Tiger∙tec Silver szerszámcsalád piacra kerülése.

Az ebbe tartozó szerszámok esetében az új bevonatolási technika, az újfajta mechanikai utókezelés, a szívósság irányába történő elmozdulás vagy az új geometriák által elősegített problémamentes forgácseltávolítás érdemel elsősorban figyelmet. De ugyancsak nagy hangsúlyt kaptak a kiállítási újdonságok köréből a menetmegmunkálás Prototyp márkanevű tömör keményfém szerszámai, illetve az új Titex fúrószerszámok, amelyek akár az átmérő hetvenszeresének megfelelő fúrásmélységre képesek.

Esztergálás-marás élőben

A szakmai rendezvény kétségtelenül egyik legérdekesebb mozzanata volt, amikor a gépbemutató terem két kiállított berendezésén „élőben” végeztek el egy-egy összetett megmunkálási feladatot, amelyet a jelen lévők videoközvetítéssel kivetítőn követhettek végig, szakértő kommentálás mellett. Az esztergálási bemutató egy CTX 310 V3 eco típusú szerszámgépen zajlott, amelyen egy C45 anyagú munkadarabon oldalazási, kontúrnagyolási, bemerüléssel végzett simítási, beszúróesztergálási, hajtott szerszámmal végzett marási, illetve fúrási műveletet követen alakult ki a végleges geometriájú alkatrész.

A második, marási részben a megmunkálógép egy DMC 635 V eco típusú függőleges megmunkálócentrum volt. Ezen szintén C45 anyagú nyers munkadarabból forgácsolták le a kész darabot, mégpedig síkmarás, sarokmarás, trochoid horonymarás, furatmarás, fúrás, menetmarás, 45 fokos letörések, 3D-s zsebmarás, rádiuszsorolás és gravírozás műveleteken keresztül. Azt talán felesleges is külön megjegyezni, hogy a felhasznált szerszámok mindkét esetben a Walter palettájáról kerültek ki. Hiszen egyedül nem megy…