Új szemüveg segíthet a vak embereknek
A BrainPort V100 az általa érzékelt vizuális ingereket rezgésekké alakítva könnyíti meg a látássérült emberek térbeli eligazodását.

A múlt héten az Amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) zöld utat engedett a Wicab nevű, orvosi segédeszközöket gyártó cég legújabb találmánya előtt. A BrainPort V100-nak nevezett szerkezet a vizuális információk feldolgozásával és ezeknek a nyelven elhelyezett elektródákra történő közvetítésével segít tájékozódni a látássérült embereknek.

A BrainPort V100-at egy elsötétített szemüveg, egy elemmel működő, hordozható eszköz, valamint az ehhez csatlakoztatott, a nyelvet stimuláló elektródák alkotják. Amikor a szemüvegben található kamerák felfogják a vizuális jeleket, egy szoftver elektromos impulzusokká alakítja az információt, amelyeket aztán a nyelv felületén is érzékelhető rezgésekké alakít át. A feltalálók egy évig tesztelték a szerkezetet, és közben a beérkező rezgések értelmezésére tanították a felhasználókat. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az egyéves időszak után a BrainPort használatával a tesztalanyok 69 százaléka tudta azonosítani a tárgyakat. Az eszköz mindamellett drága; a Wicab a PopularScience-nek azt nyilatkozta, hogy a BrainPort darabonként 10 000 dollárba fog kerülni a piacon.

A tudósok már régóta kísérleteznek „érzékszervcsere” alapján működő eszközök kifejlesztésével, de ezek túlnyomó része még nem jelent meg a piacon. Az FDA nemrég frissítette a forgalomba hozatal előtti felülvizsgálatra vonatkozó irányelveit, amelyek az alacsony és mérsékelt kockázatú orvosi segédeszközök ellenőrzését szabályozzák, és ezeknek a BrainPort V100 megfelelt. A világtalan emberek boldogulását elősegítő szerkezet az egyik első az engedélyezett, „érzékszervcserén” alapuló készülékek között, piacra lépése akár az egész koncepció robbanásszerű elterjedésének is könnyedén megágyazhat.