Egy új kamerával már a fény terjedése is lefilmezhető
A tengerentúli kutatók találmányával másodpercenként tízezer milliárd képkockát lehet megörökíteni.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és a Québeci Egyetem kutatói együtt kifejlesztették a Föld jelenleg leggyorsabb kameráját, amely másodpercenként akár 10 billió (10 000 000 000 000) képkocka rögzítésére is képes, és így a fény előre haladását is nyomon lehet követni vele.

A különleges eszköz a tudósok által „compressed ultrafast photography”-nak (CUP, magyarul sűrített ultragyors fényképezés) nevezett technológiára építkezik. A CUP önmagában másodpercenként 100 milliárd képkockát tud megörökíteni. A tudósok ezt az értéket egy statikus fotó felvétele és némi trükkös matematika szimultán alkalmazásával 10 billió képkockára tudták feltornászni.

Az új eljárást már a T-CUP elnevezéssel látták el. Nem pontosan tudni, hogy itt a „T” mit takar, de nagy valószínűséggel „trillion” (billió) a megfejtés.

Az eddigi, 4,4 billió képkocka per másodperces rekordot 2015-ben állították fel. Az újdonsült csúcstartó szédületes képességeit többek között az anyagtudományok és a biogyógyászat területén lehet majd kamatoztatni.