hirdetés
hirdetés

MasSpec Pen

Egy toll pillanatok alatt felismeri a rákos szövetet

Az idáig ismert leggyorsabb diagnosztikus megoldás is nagyjából százszor lassabban teljesít a készüléknél.

hirdetés

Tudósok kifejlesztettek egy olyan tollat, amely a sebészeknek segíthet 10 másodperc alatt beazonosítani a rákot. Az eszközt egyszer majd az operációk alatt is be lehetne vetni, hogy a műtőben kiderítsék, mely szöveteket kell kivágni a tumor teljes eltávolításához.

A MasSpec Pen elnevezésű készülék még nem tökéletes: a rákos és az egészséges szöveteket egyelőre „csupán” 96 százalékos pontossággal tudja megkülönböztetni egymástól. A Science Translational Medicine nevű folyóiratban leközölt cikkük szerint a kelléket kiötlő csapat azt reméli, hogy a sebészeteken már jövőre elkezdődhet a készülék tesztelése.

Amikor egy beteg testéből egy tumort el kell távolítani, a műtőorvos megpróbál vigyázni, hogy a rákos szöveteket az épek érintetlenül hagyásával távolítsa el a páciens szervezetéből. A mai állás szerint, egyik opcióként a sebészek analízis céljából a szövetmintákat elküldhetik a laborba, ami több napot is igénybe vehet. Lefagyasztása után a szövet kielemzésére a műtőben is lehetőség nyílik, de a 15-20 perces eljárás pontatlanabb az előbb leírt, hosszabb procedúránál.

Egy még gyorsabb, ám még mindig precíz eszközként texasi kutatók éppen ezért akartak kifejleszteni egy kézben fogható „tollat”, amely 10 másodperc alatt elvégzi a vizsgálatot.

A MasSpec Pen (Fotó: Vivian Abagiu / University of Texas at Austin)
A MasSpec Pen. (Fotó: Vivian Abagiu / University of Texas at Austin)

A (máskülönben egy berendezéshez kötött) kellék egy kevéske, mindössze 10 mikroliternyi vizet használ, hogy a szövetekből elragadjon néhány molekulát. Ezt követően a víz-molekula kombináció csöveken keresztül belül eljut egy, a rák molekuláris ujjlenyomatának felismerésére képes kórmeghatározó rendszerhez, amely az orvosnak elárulja, hogy beteg vagy pedig egészséges szövettel van-e dolga.

A kutatók 253 emberi, emlő-, tüdő-, pajzsmirigy- és petefészekrákkal fertőzött, illetve egészséges szövetmintán tesztelték a tollat. A tanulmány szerint az esetek 96 százalékban pontos diagnózissal szolgált. A tudósok a MasSpec Pent tumorral fertőzött egereken végzett műtétek alatt is kipróbálták, és megállapították, hogy az állatokban nem váltott ki járulékos stresszhatást, illetve a szöveteiket sem rongálta meg.

Mielőtt az injekciós tollat a hétköznapi gyakorlatban is felhasználhatnák, még több szövetmintán, valamint a klinikai vizsgálatok során végzett tényleges műtétek folyamán is ellenőrizni kell a hatékonyságát.  A rendhagyó találmány ugyanakkor egyelőre nagy előrelépésnek tűnik a jelenlegi módszerekkel szemben, és a kutatók reményei szerint 2018-ban már valós operációk alatt is megkezdhetik a tesztelését.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Verge)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés