Egy Techshot nevű cég az űrben nyomtatna szerveket
Földi használatra állítanák elő a zéró gravitációs körülmények között megteremtett orgánumokat.

Bár 2017-ben világszerte 7600 szívtranszplantációt végeztek el, ugyanebben az évben donorszervhiány miatt így is több ezer páciensnek kellett meghalnia.

Ugyan reményteli kísérletek folynak, hogy átültetés helyett a szervek laboratóriumi kitenyésztésével adjanak esélyt a betegek számára a túléléshez, a technológiának vannak hátulütői. Többek között az ilyen eljárások esetében szükség van egy bizonyos vázra, amelyre a szervet ránövesztik, hogy az orgánum a megszületése szakaszában össze ne roskadjon a saját súlya alatt. Igen ám, csak miután a szerv létrejött, nagyon nehéz eltávolítani ezt az állványzatot.

Egy Techshot nevű űrtechnológiai cég éppen ezért abban bízik, hogy a problémára az lehet a megoldás, ha az egyes szerveket a súlytalanság állapotában állítják elő (a szervek lebegve jönnének létre). Mi több, a cég a tenyésztés helyett a 3D-nyomtatás eszközéhez folyamodna.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) például folyamatosan nulla gravitáció uralkodik, és így a gyártáshoz megfelelő helyszín lehetne.

Jelen esetben nem csupán egy minap felvetett kósza ötletről beszélünk. A startup a NASA-val együttműködésben BioFabrication Facility (BFF) néven a célra már ki is fejlesztett egy nagyjából mikrohullámú sütő méretű eszközt.

Ezzel a printerrel a betegek saját őssejtjeinek felhasználásával olyan tapaszokat lehet kinyomtatni, amelyek alkalmasak a szívük károsodásainak meggyógyítására.

A SpaceX CRS-18 nevű missziója már idén feljuttathatja a berendezést a Nemzetközi Űrállomásra, és a Techshot azt reméli, hogy az építmény fedélzetén nemsokára immár komplett emberi szerveket is előállíthatnak majd vele.